grafeia pasok - mixelakis - androulakis

Θέμα παραμονής στην κυβέρνηση του υπουργού Εσωτερικών , Γιάννη Μιχελάκη , τίθεται εμμέσως πλην σαφώς από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ , που στον σχηματισμό της κυβέρνησης το  περασμένο καλοκαίρι , αποδέχτηκε τελικά να αναλάβει στέλεχος της ΝΔ την ηγεσία  του νευραλγικού αυτού υπουργείου , θεωρεί και καταγγέλλει δημόσια ότι ο κ. Μιχελάκης , έχει αυτονομηθεί από το πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί και δρα ως υπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης της ΝΔ.

Η διακηρυγμένη πρόθεση και οι μεθοδεύσει του κ. Μιχελάκη , για αλλαγή του εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης , με άμεση εφαρμογή από τις επικείμενες του Μαίου του 2014 αλλά και του « Καλλικράτη» με την επανίδρυση καταργηθέντων Δήμων , έχουν προκαλέσει τη σφοδρότατη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Η οποία μετά τα – ανεπιτυχή απ΄ότι φαίνεται – ενδοκυβερνητικά διαβήματα, προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά ενδοκυβερνητικής κρίσης, με τις δημόσιες καταγγελίες –προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών του , όπως  του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του , Νίκου Ανδρουλάκη .

Ο κ. Ανδρουλάκης , τόσο σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, όσο και σ΄άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του, κατήγγειλες ευθέως τον κ. Μιχελάκη για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και για ρουσφετολογικές και παλαιοκομματικής νοοτροπίας αντιλήψεις και σκοπιμότητες .

Συγκεκριμένα , ο κ. Ανδρουλάκης , εξέφρασε τόσο την αντίθεσή του , για τον τρόπο αλλά και τη χρονική-πολιτική συγκυρία που επιχειρεί ο υπουργός Εσωτερικών να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου και τη διακηρυγμένη βούλησή του , να ισχύει από την αναμέτρηση του 2014 αλλά και του « Καλλικράτη» .

Μιας , από τις σημαντικότερες μεταπολιτευτικές μεταρρυθμίσεις- για την  οποία  ακόμη και από την κυβέρνηση Σαμαρά έχει ομολογηθεί η σημαντική συμβολή στο «νοικοκύρεμα» του κράτους και τη σωστή αξιοποίηση σημαντικότατων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Και μάλιστα όπως σημειώνει  ο κ. Ανδρουλάκης ,η μεθόδευση ακύρωσής της , γίνεται  χωρίς κανένα δημόσιο θεσμικό διάλογο και εν κρυπτώ από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ) και την αντίστοιχη των Περιφερειών ( ΕΝΠΕ).

Το δεύτερο στην κορυφή της κομματικής ιεραρχίας , στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ειδικά για τον « Καλλικράτη» , αφήνει δημόσια έκθετο τον κ. Μιχελάκη , για ρουσφετολογικά ( μεγαλουπουργών ) και στενά κομματικά ( της ΝΔ) κριτήρια .

« Δεν μπορούν, τόνισε ,  τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βλέπουν ότι προωθείται ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει «σπάσιμο» σε δυο νησιά, όπως είναι η Μυτιλήνη και η Κέρκυρα. Από τα οποία νησιά, αν θέλετε να κάνουμε και ένα άλμα λογικής, προέρχονται και δυο κορυφαίοι υπουργοί της Ν.Δ.

Όταν συζητάμε για αλλαγές στον Καλλικράτη, οφείλουμε να συζητάμε επί συγκεκριμένων θεμάτων. Μην απαξιώνουμε μια προσπάθεια που έγινε και ανοίγουμε θέματα χωρίς να υπάρχουν κανόνες και αρχές, τα οποία θα δημιουργήσουν μεγάλα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι το χωροταξικό. Αυτό το ζήσαμε και με τον «Καποδίστρια» και με τον «Καλλικράτη».

Ο κ. Ανδρουλάκης « καρφώνει» τον κ. Μιχελάκη , ότι την ίδια στιγμή δεν έχει καταθέσει ούτε μια πρόταση για βελτίωση του « Καλλικράτη» , αλλά αντίθετα επιχειρεί την ολική κατάργησή του .

« Ποιος λογικός άνθρωπος από το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελε να βελτιώσουμε κάποιες ρυθμίσεις του «Καλλικράτη». Αλλά αυτό να γίνει μέσα από όρους διαφανείς, συγκεκριμένους, μέσα από διάλογο και με τα όργανα της ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα» , είπε χαρακτηριστικά .

 Η συνέντευξη

Ολόκληρο το επίμαχο τμήμα της συνέντευξης Ανδρουλάκη , έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε καταγγελίες από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι ο συντονισμός της κυβέρνησης δεν είναι τόσο επιμελής όσο θα θέλατε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και ορισμένες παρερμηνείες, γκρίνιες και να έρχονται διατάξεις στη Βουλή για τις οποίες εκφράζεται αντιδράσεις.

Αναφέρω ενδεικτικά δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τη διάταξη για τους αξονικούς τομογράφους που φέρνει το Υπουργείο Υγείας, ή την αναπροσαρμογή του Καλλικράτη που προετοιμάζει η κυβέρνηση, για την οποία φαίνεται επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ, ή κάποια στελέχη τουλάχιστον, έχουν αντιρρήσεις.       Είναι έτσι τα πράγματα;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα γκρίνιας. Γίνεται μια κοινή προσπάθεια στη συγκυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης με τη Ν.Δ.. Ιδιαίτερα για κάποια θέματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, όπως αυτά που προαναφέρατε.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον Καλλικράτη. Ποιος λογικός άνθρωπος από το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διορθώσουμε κάποιες αδυναμίες του Καλλικράτη; Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σαφείς και διαφανείς όρους. Μέσα από έναν διάλογο και με τα όργανα της ΚΕΔΕ, ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Δεν μπορούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βλέπουν ότι προωθείται ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει «σπάσιμο» σε δυο νησιά, όπως είναι η Μυτιλήνη και η Κέρκυρα. Από τα οποία νησιά, αν θέλετε να κάνουμε και ένα άλμα λογικής, προέρχονται και δυο κορυφαίοι υπουργοί της Ν.Δ.

Όταν συζητάμε για αλλαγές στον Καλλικράτη, οφείλουμε να συζητάμε επί συγκεκριμένων θεμάτων. Μην απαξιώνουμε μια προσπάθεια που έγινε και ανοίγουμε θέματα χωρίς να υπάρχουν κανόνες και αρχές, τα οποία θα δημιουργήσουν μεγάλα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι το χωροταξικό. Αυτό το ζήσαμε και με τον Καποδίστρια και με τον Καλλικράτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Καλλικράτη εσείς ήσασταν οι αδιάλλακτοι. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το αδιάλλακτο.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η Ν.Δ. που σήμερα προωθεί αυτό το σχέδιο, αν θυμάστε καλά, είχε τότε τελείως διαφορετική αντίληψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εάν ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου στον Καλλικράτη, θα καταρρεύσει όλο το νομοθέτημά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μείνει Καλλικράτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος δεν θέλει να τον αλλάξει;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν λέει κανείς να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου για τον Καλλικράτη. Αυτό που λέμε είναι σαφέστατο. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες αδυναμίες που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση ή κάποιες διορθωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν, να τις συζητήσουμε και να τις προωθήσουμε. Όχι όμως έτσι, χωρίς διάλογο. Δεν γίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση το χωροταξικό και μάλιστα με παλαιοκομματική νοοτροπία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δηλαδή βγήκε ο κ. Μιχελάκης μόνος του και το έκανε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή τυγχάνει να είμαι από τη Λέσβο, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί και είχε την έμπνευση ο κ. Ραγκούσης να το κάνει όλο ένα δήμο. Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα δυσλειτουργίας.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η Ρόδος δεν είναι μεγάλο νησί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς είναι και η Ρόδος.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Άρα εγώ τι λέω; Να μπούνε κανόνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω. Γιατί είναι μεγάλο νησί η Λέσβος; Η Νέα Υόρκη έχει ένα δήμο και έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στο ζήτημα του χωροταξικού ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί. Και στον Καποδίστρια και στον Καλλικράτη. Όταν ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, πρέπει να ανοίγει με κανόνες.    Θέλετε και την προσωπική μου άποψη; Κακώς ανοίγει προεκλογικά και τόσο κοντά στις εκλογές το θέμα του εκλογικού νόμου και το θέμα του χωροταξικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά το βάζετε. Πολλοί θα θεωρούν ότι αυτό το κάνετε γιατί ….

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αλλά αν ανοίξει, να ανοίξει με κανόνες. Όχι να ανοίγει ρουσφετολογικά. Δηλαδή τι θα πούνε οι Ροδίτες; Α, τι άτυχοι που είμαστε που δεν είναι από εδώ ο κ. Δένδιας; Για ποιο λόγο να γίνει αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά προσπαθώντας τώρα να μαντέψω ποια θα ήταν η πιθανή απάντηση του Υπουργού, ενδεχομένως θα ήταν ότι αυτή είναι η πρότασή μου, αλλά αφού θα τη φέρω στη Βουλή, ο διάλογος θα γίνει και εάν υπάρχουν άλλες αδικίες θα διορθωθούν.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Δηλαδή ο καθένας θα φέρνει μια άποψη; Ο υπουργός θα λέει να γίνουν αλλαγές σε δυο νησιά, ή σε έναν δήμο στο Ηράκλειο, ή σε έναν δήμο στην Ξάνθη; Με αυτούς τους όρους έφερε το ΠΑΣΟΚ τον Καλλικράτη και τον Καποδίστρια; Είχαν μπει κανόνες. Η πολιτική χρειάζεται κανόνες. Για να καταλάβουν οι πολίτες ότι έχουμε συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι ότι οι πολίτες δεν μας εμπιστεύονται. Για να σε εμπιστευθούν οι πολίτες πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους και ιδιαίτερα για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι το χωροταξικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι οι κανόνες δηλαδή; Δώστε μας ένα κανόνα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, χύθηκε αίμα σε δυο μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Δώστε μας ένα κανόνα που πρέπει να αλλάξει δηλαδή, για να καταλάβουμε, γιατί εγώ δεν το καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει δηλαδή η Μυτιλήνη να έχει τρεις δήμους και γιατί ένα;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κακώς ανοίγει το χωροταξικό θέμα προεκλογικά. Ακόμα όμως και αν ανοίξει, να υπάρξουν κανόνες. Να οριστούν κάποια κριτήρια: πληθυσμιακά, γεωγραφικά. Να είναι συγκεκριμένα.   Κακώς ανοίγει τώρα. Δεν μπορείς λίγο πριν τις εκλογές να ανοίγεις θέμα και εκλογικού νόμου και χωροταξικό. Γιατί θα ξεσηκωθεί ο κάθε δήμος στην Ελλάδα και θα σου λέει αφού το έκανες εκεί, κάντο και σε εμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, πού αποδίδετε αυτή τη συζήτηση που άνοιξε; Πού την αποδίδετε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Την αδυναμία συνεννόησης ή τη συζήτηση για τον Καλλικράτη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Καλλικράτη.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να την αποδώσω κάπου. Θεωρώ ότι είναι μια αστοχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει σκοπιμότητες δηλαδή; Δεν κρύβει σκοπιμότητες;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι ενώ έχουμε τόσο σημαντικά θέματα που πρέπει να διαχειριστούμε, να ανοίγουμε και άλλα ζητήματα. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τα νέα μέτρα που δεν πρέπει να υπάρξουν, τον φόρο ακινήτων που αφορά 11 εκατομμύρια πολίτες και το πετρέλαιο θέρμανσης. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι αστοχίες. Δεν θέλω να πάω κάπου αλλού το μυαλό μου