Μόνο σε 5.000 σχολεία έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος .Υπολείπονται άλλα …10.000

mousiko sxoleio

Σε 6.223 κτίρια που στεγάζονται 4.931 αυτόνομες διοικητικά Σχολικές μονάδες , έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος από τον ΟΣΚ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο  ενώ σε περισσότερες από 10.000 σχολικές μονάδες , δεν έχει γίνει κανένας . Αυτό αποκαλύπτει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΣΚ , με αφορμή τον σεισμό στην Κεφαλονιά .

Όπως αναφέρουν σ΄ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στον πρώην Ο.Σ.Κ. και νυν «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ», η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων στην Κεφαλονιά αλλά και σε όλη τη χώρα είναι παλιά(30ετίας έως και 50ετίας) και  η μόνη αποτελεσματική και ασφαλής λύση είναι να ξεκινήσει η πολιτεία πρόγραμμα 5ετίας για την αντικατάστασή τους με νέα, σύγχρονα και ασφαλή Σχολικά κτίρια.

Ο ΟΣΚ ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά.  Κλιμάκια μηχανικών μετέβησαν αμέσως και έλεγξαν τις σχολικές μονάδες στο νησί, ενώ αναχωρούν και πάλι για ελέγχους στην Ιθάκη, αλλά  και εκ νέου στην Κεφαλονιά μετά και τον νέο ισχυρό μετασεισμό.

Στην ανακοίνωσή τους , επισημαίνουν ότι, με βάση τη νομοθεσία ο Προσεισμικός έλεγχος των Σχολείων γίνεται από τον ΟΣΚ.

Σύμφωνα με το Σύλλογο των εργαζομένων του ΟΣΚ , στο Νομό Κεφαλληνίας πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2005 πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια σε συνεργασία με το Τμήμα πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι εκθέσεις των υπευθύνων κοινοποιήθηκαν από τον ΟΣΚ στους αντίστοιχους ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα ως αρμόδιοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

«Πάντως στις αυτοψίες μετά το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου είναι σημαντικό ότι, οι μηχανικοί του Οργανισμού δεν εντόπισαν καμία βλάβη στον φέροντα οργανισμό των σχολικών κτιρίων, ούτε όμως και κατάρρευση σε τοίχους πλήρωσης», υπογραμμίζουν.

Αναφερόμενοι στο τρέχον έργο του ΟΣΚ , αναφέρουν ότι αυτό περιλαμβάνει 58 κατασκευαζόμενα σχολεία σε όλη την Ελλάδα με μελέτη-επίβλεψη των υπαλλήλων του ΟΣΚ, το κτίριο της  Ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο  και τα κτίρια επτά πυροσβεστικών σταθμών.

Ακόμα εκτελείται ένα πρόγραμμα μελετών που περιλαμβάνει 33 προμελέτες και 23 μελέτες εφαρμογής.

Συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα ο ΟΣΚ έχει δημοπρατήσει 336 έργα προϋπολογισμού 742.920.125,00 ευρώ με μέση έκπτωση 36,12%, ενώ μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στο ΕΠΠΕΡΑΑ 75 έργα συνολικού προϋπολογισμού 203.707.535,86 €.

Τέλος καταγγέλλουν ότι ο Οργανισμός έχει αποδυναμωθεί δραματικά από προσωπικό και πόρους κατά 70 % (από 400 εργαζόμενοι προ διετίας έχουμε μείνει 130) « και ο μόνος λόγος που συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό στις ανάγκες –τακτικές και έκτακτες- είναι η αυταπάρνηση των εργαζομένων αλλά και η εμπειρία και τεχνογνωσία 50 χρόνων λειτουργίας του ΟΣΚ», τονίζουν .