Ως πότε θα χάνουν τη ζωή τους ;


Ανύπαρκτα ή υποτυπώδη είναι δυστυχώς τα μέτρα ασφαλείας στους περισσότερους δήμους της χώρας.
Και εκεί όμως που υπάρχουν ουδόλως τηρούνται, τόσο – δυστυχώς- από τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και από τους αρμοδίους για την τήρηση τους , κάνοντας τα « στραβά μάτια».
Οι συνέπειες όμως εξαιτίας αυτού είναι τραγικές . Τα ατυχήματα ακόμη και τα θανατηφόρα , έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια .
Το άγχος και η πίεση της δουλειάς , ιδιαίτερα σε υπηρεσίες αιχμής όπως της καθαριότητας, του πρασίνου κ.α , η ελλιπής ενημέρωση και συνειδητοποίηση των κινδύνων για την ίδια της σωματική τους ασφάλεια , οι παλιές υποδομές , η έλλειψη επαρκών ή κατάλληλων μέσων προστασίας κ.α , είναι από τις βασικές αιτίες .
Η μη συνειδητοποίηση των κινδύνων , ιδιαίτερα από τους εργαζομένους , είναι ωστόσο η κυριότερη αιτία , όπως έδειξε και η πρόσφατη τραγωδία στο δήμο Χαλκίδας.
Ο άτυχος εργαζόμενος ήταν -όπως κάκιστα πράττουν οι χιλιάδες ανά τη χώρα πρώην συνάδελφοί του- πάνω στο σκαλοπάτι στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, όταν προσέκρουσε στο όχημα τουριστικό λεωφορείο.
Από την τόσο επικίνδυνη αυτή πρακτική , δεν κινδυνεύει κανείς μόνο από τροχαίο . Αλλά και από ένα ξαφνικό φρένο του απορριμματοφόρου ή μια ξαφνική κίνηση του οδηγού .Όπως και μ΄όλα αυτά που εισπνέουν από τον ίδιο τον κάδο του απορριμματοφόρου.
Όπως επίσης σύνηθες είναι το φαινόμενο οδοκαθαριστές ,να εργάζονται στο οδόστρωμα και να μη φορούν –ιδιαίτερα τα καλοκαίρια- το σχετικό γιλέκο –αλλά να το έχουν περασμένο στη …μέση.
Γι αυτό απαιτείται για την ίδια την ασφάλεια των εργαζομένων συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους. Όπως επίσης εγρήγορση απ΄όλους τους αρμοδίους για την τήρηση των όρων ασφαλείας.
Και σ΄αυτό , τα Σωματεία των Εργαζομένων , στους δήμους , οφείλουν πρωτίστως εκείνα να παρακολουθούν , νουθετούν και να απαιτούν από τους συναδέλφους τους , να τηρούν όλα αυτά .Εγκαλώντας εκείνους που δεν τα εφαρμόζουν . Όπως επίσης φυσικά και τις ηγεσίες των δήμων , αν δεν παρέχουν αυτά που πρέπει.
Αν θέλουν να σταματήσουν ή να περιορίσουν επιτέλους αυτή την τραγωδία