Αυτονομία, δημοκρατία και διαφάνεια στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ζητούν οι Οικολόγοι- Πράσινοι

tremopoulos synedrio enpe

Αυτονομία από το στενό κρατικό «κορσέ», εκδημοκρατισμό και αναβάθμιση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ζήτησε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ο συντονιστής της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εξυγίανσης της Αυτοδιοίκησης από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και από «ένα κράτος καχύποπτο, μπαταξίδικο και πελατειακό». Γι’ αυτό αρνήθηκε «μια Αυτοδιοίκηση να βουλιάζει και αυτή στην αδιαφάνεια, στη διαφθορά και στο πελατειακό σύστημα. Να έχει να αντιμετωπίσει και αυτή φαινόμενα γραφειοκρατίας, εξουδετέρωσης των ικανών και δραστήριων υπαλλήλων, μια πρακτική που έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς ανασφάλειας και τώρα περνάει στις απολύσεις».

Ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τόνισε ότι δεν πρέπει η Ένωση Περιφερειών να είναι μια Ένωση των Περιφερειαρχών και εστίασε ιδιαίτερα στο ρόλο που θα πρέπει να δίνεται στην αντιπολίτευση και τις μικρότερες παρατάξεις, ώστε να λειτουργεί ο θεσμός δημοκρατικά.

Ο Μ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι «λεφτά υπάρχουν», όμως «σε λάθος τσέπες, σε φορολογικούς παραδείσους, με μιζοφόρα εξοπλιστικά προγράμματα» αλλά και σε ευρωπαϊκά ταμεία, που πρέπει να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν.

Αναφερόμενος στο ρόλο των Οικολόγων Πράσινων υπογράμμισε ότι «θέλουν να είναι μέρος της λύσης, σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση, αύριο στη Βουλή για την εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας. Αλλά σε μια διαφορετική προοπτική, βιώσιμη, οικολογική και κοινωνικά αλληλέγγυα. Και σε αυτή την προοπτική οι Περιφέρειες μπορούν να έχουν και πρέπει να έχουν τη δική τους σημαντική θέση».