Γιάννης Σγουρός: Αφήστε μας να δημιουργήσουμε ισχυρές Περιφέρειες. Μη μας βάζετε εμπόδια.

perifereia-sgouros

Να σεβαστεί τον έναν από τους Συνταγματικούς Πυλώνες της Δημοκρατίας μας , την Αυτοδιοίκηση , κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας και προπάντων την κυβέρνηση, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Γιάννης Σγουρός, κηρύσσοντας  την έναρξη  των εργασιών του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της .

Ο κ. Σγουρός , εξέφρασε και διατράνωσε την ομοθυμία των αιρετών στελεχών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά : « Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο της σκληρής προσπάθειας, των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών με όποιο κόστος».

Και επισήμανε ότι οι αιρετές Περιφέρειες έχουν πλέον σημαντικές αρμοδιότητες στον τομέας της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται ένα κομμάτι του ΕΣΠΑ « και αυτό είναι σημαντικό, αφού τα αποτελέσματα που αποδεικνύει τους τελευταίους 18 μήνες που το ασκεί δείχνουν σημαντική βελτίωση στην απορροφητικότητα. Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία της ύφεσης που διανύει η χώρα, το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων και της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα, στην οποία καλούμεθα να διαδραματίσουμε κι εμείς σημαντικό ρόλο», είπε.

Κάλεσε δε το κεντρικό κράτος «  αυτή την προσπάθεια να την επιβραβεύσει και να την ενθαρρύνει και όχι να την υπονομεύει».

                              Απαραίτητες προυποθέσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό , για να γίνουν αυτά η Ένωση Περιφερειών ζητάει ενισχυμένο, ουσιαστικό ρόλο στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό με τη συμμετοχή των Περιφερειών σε κοινά όργανα του Υ.Π.Ε.Κ.Α., των Περιφερειών και των Δήμων.

Ειδικότερα :

Η ΕΝ.Π.Ε. ζητά διεύρυνση του ρόλου των Περιφερειών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 μετά τα γνωστά αποτελέσματα που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Η ΕΝ.Π.Ε. ζητάει οι Περιφέρειες να αναλάβουν εντός τριετίας όλες τις αρμοδιότητες προώθησης, έγκρισης και υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων περιφερειακής σημασίας. Πριν από την έγκριση των ιδιωτικών επενδύσεων εθνικής σημασίας, να γνωμοδοτεί η αντίστοιχη Περιφέρεια.

«Η Ελλάδα έχει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην πρωτογενή παραγωγή με κάποια από τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα στον κόσμο, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στις νέες μορφές τουρισμού», είπε  και πρόσθεσε:

« Θέσαμε στόχους. Οργανωνόμαστε. Δουλεύουμε. Αλλάζουμε. Και όλα αυτά, χωρίς υποστήριξη και με δυσβάστακτες οικονομικές περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο « να δομήσουμε ως χώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα ξεκινά από τη Δημόσια Διοίκηση και θα το επανεξετάζει δαπάνη προς δαπάνη, φόρο προς φόρο στο σύνολο των δραστηριοτήτων του κράτους, επιλέγοντας με ολοκληρωμένο τρόπο τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει βηματισμό, με σημαντικό συντελεστή εξωστρέφειας».

Και πάνω σ΄αυτό , «όλοι οι θεσμοί του ελληνικού κράτους, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, η Κεντρική Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδώσουν πάνω από το 100% των δυνατοτήτων τους σε αυτή την προσπάθεια».