Δεκτή η πρόταση της ΑΤΤΟΙΚΑ, ν΄αναλάβουν οι Περιφέρειες εξωδικαστική διαμεσολάβηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

K.Diakos_ENPEΟυσιαστική ήταν η παρουσία της “Αττικής Οικολογικής Απάντησης”, περιφερειακής παράταξης των Οικολόγων στην Περιφέρεια Αττικής, στο 1ο Τακτικό Συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της και μέλος της ΕΝΠΕ, Κώστας Διάκος, έκανε μια πρωτοποριακή πρόταση κοινωνικής παρέμβασης του Β’ Βαθμού Αιρετής Αυτοδιοίκησης, για τους υπέρχρεους σε τράπεζες πολίτες.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Διάκος τόνισε ότι  από όλους διαπιστώνεται  και « κρίνεται ως ανεπαρκής πλέον η νομοθετική ρύθμιση του Νόμου 3869/2010. Μετατρέπει τους πολίτες επί έτη οιονεί πτωχεύσαντες και τους πιστωτικούς οργανισμούς να έχουν δικαίωμα αποκλεισμού τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν από τις συνέπειες της κρίσης. Την κατάσταση αυτή ως και αναποτελεσματική για τις επιδιώξεις του διαπίστωσε και το Υπουργείο Ανάπτυξης διά στόματος του Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Στεργίου σε πρόσφατο Καταναλωτικό Συνέδριο ανακοίνωσε ότι επίκειται αναθεώρηση του».

Υπό τα δεδομένα αυτά και στο πλαίσιο της κοινωνικής παρέμβασης του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας), ο κ. Διάκος , πρότεινε , σε συνεργασία με τις πιστοποιημένες καταναλωτικές οργανώσεις, να αναλάβουν οι Περιφέρειες με σχετική τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης (μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής από τους Δήμους στην Περιφέρεια – εξειδίκευση των δομών και φάσεων του έργου), την εξωδικαστική διαμεσολάβηση για επίλυση των διαφορών μεταξύ των υπέρχρεων δανειοληπτών πολιτών και των δανειστών-πιστωτικών ιδρυμάτων για την εξομάλυνση των οικονομικών, κοινωνικών και προσωπικών δεδομένων από τα αποτελέσματα της κρίσης. Όπως συνέβη και συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Ολλανδία κλπ).

Σύμφωνα με τον κ. Διάκο , η  «χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού επιτρέπεται και μπορεί να στηριχτεί στα ΕΣΠΑ, όπως και στις άλλες χώρες».

Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και συμπεριελήφθη στις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε η συγκρότηση Επιτροπής στην ΕΝΠΕ με την συμμετοχή των πιστοποιημένων καταναλωτικών οργανώσεων για την εκπόνηση του σχετικού προγράμματος, παίρνοντας υπόψη και τα άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα, που θα προτείνει στην Κυβέρνηση.