Επιβράβευση για τον Κ. Καράμπελα η επανεκλογή του, στον προεδρικό θώκο του ΠΕΣΥ Αττικής.

Η καλύτερη επιβράβευση για τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής Κώστα Καράμπελα, που δύο χρόνια τώρα κρατάει τα απαιτητικά ηνία του πολυάριθμου σώματος, ήρθε την προηγούμενη Κυριακή όταν, στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών της διετίας, άκουσε τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να τον ονομάζει και πάλι υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο. Επιβράβευση που θεμελιώθηκε και από το Συμβούλιο, το οποίο, με ευρεία πλειοψηφία, τον επανεξέλεξε πρόεδρο του ΠΕΣΥ και για το επόμενο διάστημα της περιφερειακής θητείας.
Και ενώ ο κ. Καράμπελας διατηρεί την θέση του, αλλαγή έγινε στο πρόσωπο του αντιπροέδρου, προερχόμενου από την μείζονα μειοψηφία του Βασίλη Κικίλια. Ο Χάρης Δαμάσκος προτάθηκε από την μείζονα και εξελέγη αντιπρόεδρος στην θέση του Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος αναβαθμίζεται ενδοπαραταξιακά, αναλαμβάνοντας να αναπληρώνει στην κεφαλή του συνδυασμού τον Βασίλη Κικίλια όταν αυτός απουσιάζει. Αντίθετα, την θέση της διατηρεί και η Κατερίνα Πιπιλή, η οποία επανεξελέγη γραμματέας του σώματος, ως πρόταση από την ελάσσονα και το Άρμα Πολιτών.
Σγουρός: Κρίσιμο μέλλον

Ως ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε το διάστημα που έρχεται ο κ. Σγουρός στο μήνυμά του για τη νέα περίοδο του περιφερειακού συμβουλίου: «Η Περιφέρεια Αττικής συμπλήρωσε ήδη δυο χρόνια ζωής. Τα πρώτα χρόνια της πρώτης θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου έθεσαν τις βάσεις του νέου θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον της Αττικής για τα επόμενα χρόνια. Το χρόνο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη για το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Αυτή την πρόκληση και την ευθύνη οι πολίτες της Αττικής την ανέθεσαν σε εμάς, για να τη φέρουμε σε πέρας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με συνεργασία, μεθοδική και ομαδική δουλειά και αλληλοκατανόηση μπορούμε να προσφέρουμε στην Αττική ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος της. Καλό και Δημιουργικό 2013».

Οι εκλογές

Παραμένων πρόεδρος, λοιπόν, ο κ. Καράμπελας αποτέλεσε την πρόταση της πλειοψηφίας, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης».
Η προκριματική, πάντως, διαδικασία για την επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του στις εσωτερικές εκλογές στις τάξεις της πλειοψηφίας έκρυβε έκπληξη, καθώς τρία μέλη της παράταξης του κ. Σγουρού, εάν και παρόντες στην διαδικασία, δεν προσήλθαν στην κάλπη για να ψηφίσουν τον κ. Καράμπελα. Πρόκειται για την Άννα Ροκόφυλλου, την Δέσποινα Αφεντούλη και τον Κώστα Καψή. Ο πρόεδρος όμως κατάφερε να πάρει όλες τις ψήφους και των 58 που ψήφισαν και έτσι να μπει στην τελική εκλογή για το προεδρείο από το σύνολο πλέον του σώματος.
Για τις υπόλοιπες θέσεις

Για την θέση του αντιπροέδρου, ήταν δύο οι υποψηφιότητες καθώς πέραν του κ. Δαμάσκου από την μείζονα, προτάθηκε και ο Γιώργος Δημαράς, μέλος των Οικολόγων της Περιφέρειας, ο οποίος στηρίχθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της ελάσσονος (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που ακολούθησε το λευκό).
Στην πρώτη προκριματική ψηφοφορία που έλαβε χώρα, ουδείς από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να μπει στην τελική κάλπη. Στην επανάληψη που ακολούθησε και έχοντας χάσει με 9 ψήφους, έναντι 19 του κ. Δαμάσκου, ο κ. Δημαράς απέσυρε την υποψηφιότητά του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της αντιπροεδρίας για τον υποψήφιο της μείζονος.
Ομαλή, πάντως, η προκριματική εκλογή για τον γραμματέα του σώματος, με την κ. Πιπιλή να είναι μοναδική υποψήφια από την αντιπολίτευση (πήρε 25 ψήφους στον προκριματικό), ομοίως δε και στην τελική εκλογή, όπου με συναίνεση κατάφερε να διατηρήσει την θέση της.

Οικονομική Επιτροπή

Αλλαγές σε πρόσωπα τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση για την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής. Τα νέα της μέλη, όπως προέκυψαν από την σχετική ψηφοφορία, είναι τα εξής:
Ως τακτικά μέλη το περιφερειακό συμβούλιο εξέλεξε τους Κόκκαλη Βασίλειο, Καστρινάκη Γεώργιο, Μπαρούτα Δημοσθένη, Μεθυμάκη Άννα, Μαριδάκη Στυλιανό, Αξαρλή Ιωάννη από την πλειοψηφία και Σπυρίδων Σπυρίδωνα, Καραθάνο Χαράλαμπο, Κουρούση Χρήστο, Ζαφειρίου Ελένη από την αντιπολίτευση.
Ως τακτικά μέλη εξέλεξαν τους Πολυζωγόπουλο Ανδρέα, Μαντσιώκα Αλεξάνδρα, Ανδρουλακάκη Νικόλαο, Πανταλάκη-Ανδριανοπούλου Ιωάννα, Προμπονά Ιάκωβο, Βουδούρη Παναγιώτη από την πλειοψηφία και Μπαλού Αλεξάνδρα, Βαρελά Δημήτριο, Γιομπαζολιά Γεράσιμο, Καραΐνδρου Θάλεια από την μειοψηφία.