Επιταχύνουν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ Σγουρός και Ράιχεμπαχ

Απαλλαγή του ΕΣΠΑ από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση αλλά και την απορροφητικότητά του , ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός από επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» (Task Force),  Horst Reichenbach, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Ο κ. Σγουρός , παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ενημέρωσε αναλυτικά για τη γραφειοκρατία που συνοδεύει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ , με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Στη συνάντησή τους , εξετάσθηκαν επίσης τρόποι  συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Reichenbach τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς μέσα από αυτή θα επιτευχθούν στόχοι που αφορούν στην ανάπτυξη και θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την ύφεση. Και σε αυτό το σημείο δήλωσε την υποστήριξή του και την πρόθεσή του να ενισχύσει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Σγουρός συμφώνησε και μεταξύ άλλων διατύπωσε τη θέση ότι «για να προχωρήσει και να καταστεί αποτελεσματική οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, πρέπει πρωτίστως να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, το οποίο έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ούτως ή άλλως, όπως υποστηρίζει και ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία», “χρειάζεται ένας νόμος που να ορίζει ότι τα συμβόλαια θα γίνονται με κίνδυνο των δανειστών”».