Μετά την εκατόμβη νεκρών σε Μάτι και Μάνδρα η Δούρου υπόσχεται «πρότυπου σύστημα» προειδοποίησης πλημμυρών

 

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κωπάσει την κατακραυγή σε βάρος της , για την ανικανότητα  που έχει επιδείξει μέχρι τώρα ως Περιφερειάρχης να προστατεύσει τον πληθυσμό της Αττικκής , η Ρένα Δούρου , τα  εκατοντάδες «θα» , προεκλογικά και μετεκλογικά , που έχει εκστομίσει , πρόσθεσε και ένα ακόμη :

Τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Περιφερειάρχης Αττικής μετά από συνάντηση εργασίας που είχε με τους έγκριτους και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες, Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα. Με τους οποίους σημειωτέον είχε συναντηθεί και ο πρωθυπουργός πριν από αρκετές μέρες , στο Μέγαρο Μαξίμου .

Η Περιφερειάρχης Αττικής,  υπογράμμισε την «ανάγκη, όπως τόνισαν οι δύο σημαντικοί επιστήμονες, άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Χρ. Ζερεφός

Από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος «της πρόληψης και προσαρμογής και του μέλλοντος μέσα την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων», υπογραμμίζοντας «υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «αλλαγή που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα»: «ας μην ξεχνάμε ότι ο καύσωνας ο φετινός στη δυτική Ευρώπη είναι ο τρίτος καύσωνας σε 10 χρόνια».

Ευθ. Λέκκας

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι, «είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, έτσι ώστε να επαναφέρουμε τις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προ της καταστροφής κατάσταση». Ο ίδιος επισήμανε την «ιδιαίτερη σημασία» του περιβάλλοντος της Αττικής, που «πρέπει να προσεχθεί στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων» ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων, «πριν έλθουν τα πλημμυρικά φαινόμενα».