Φωτεινό παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής .Με «καπετάνιο» τον Σγουρό και χρηστή διαχείριση στέκεται εν μέσω κρίσης όρθια με πλεόνασμα και έργο.

Σε καιρούς που η Ελλάδα παλεύει με την οικονομική ανεπάρκεια και καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες να μειώσει τα χρέη της, η Περιφέρεια Αττικής δίνει το παράδειγμα πως με χρηστή διαχείριση και ορθολογική πολιτική μπορεί να υπάρξει δημόσιος οργανισμός που όχι μόνο να στέκεται στα πόδια του αλλά να καταφέρνει να παράσχει έργο αφήνοντας στην άκρη και αποθεματικό!
Απόδειξη για τα παραπάνω συνιστά ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής για το 2011.
Τι έδειξε ο απολογισμός; Ότι στον πρώτο χρόνο της η αιρετή Περιφέρεια Αττικής, υπό την καθοδήγηση του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού κατάφερε να έχει:
Πλεόνασμα περίπου 300 εκ. ευρώ, παρά τις συνεχείς περικοπές και τις μειώσεις των ΚΑΠ.
70 ολοκληρωμένα έργα κοινωνικής χρήσης και υποδομών, συνολικού κόστους 37,24 εκ. ευρώ.
Επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ/ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ κατά 31% το 2ο εξάμηνο του 2011, που ανέλαβε την διαχείρισή του η Αιρετή Περιφέρεια Αττικής.
Δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών από αναπροσαρμογή ενοικίων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής.
Ανεπτυγμένη κοινωνική δράση και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σημαντικά θέματα όπως το πρόβλημα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων της Αττικής, η αναστολή των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί, το ειδικό τέλος ακινήτων και η εργασιακή εφεδρεία.

Σγουρός: Μεγάλο το στοίχημα

«Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που αναλάβαμε είχαμε να αντιμετωπίσουμε τρεις μεγάλες προκλήσεις: Τη θεσμική συγκρότηση και τη διοικητική λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής, το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου μας με βάση τις αρχές του προγράμματός μας και την συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση ευρύτερων κρίσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σγουρός και συνέχισε:
«Η αναντιστοιχία, όμως, των διαθέσιμων πόρων σε σχέση με τις αρμοδιότητες αποτελεί την πρώτη μεγάλη τροχοπέδη για την υλοποίηση της στρατηγικής μας με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ευρύτατες αρμοδιότητες όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η διαχείριση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ και η κατασκευή μεγάλων περιφερειακών έργων».
Υπογράμμισε δε « πως το θετικό πλεόνασμα και η δημιουργία του αποθεματικού μας, δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε δημιουργήθηκε στον «αυτόματο πιλότο», επισημαίνοντας ότι « αν ήταν τόσο απλό, θα είχαν όλοι οι φορείς του Δημοσίου πλεονάσματα. Ειδικά σε αυτή την δυσχερή οικονομική συγκυρία, με τις συνεχείς περικοπές και τις μειώσεις των ΚΑΠ, το πλεόνασμα των περίπου 300 εκατ. που έχουμε, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία».

Δεκτή κάθε θετική πρόταση

Ακούγοντας όλες τις παρατάξεις, ο κ. Σγουρός σχολίασε ότι όλες οι ώριμες προτάσεις θα υιοθετηθούν από την διοίκηση και θα μπουν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας:
«Άκουσα με προσοχή και κωδικοποίησα όλες τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας. Θα προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε. Σας λέω, όμως, πως η ζωή δεν έχει πρόβες αλλά μόνο παραστάσεις. Και σε κάθε παράσταση πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και αυθεντικοί. Το 2014 τον Ιούνιο θα δούμε εάν αυτά που είπαμε έγιναν πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ρίξει το καράβι στα βράχια» και πρόσθεσε :
« Επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται να μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ένα χρόνο, όταν θα συζητάμε τον Απολογισμό του 2012, θα έχουμε πραγματοποιήσει τις προτάσεις που συζητήσαμε σήμερα. Πιστεύω ότι η ιστορία της Περιφέρειας Αττικής θα είναι καλή γιατί θα τη γράψουμε μαζί».
Ο κ. Σγουρός απάντησε και στην κριτική που δέχεται κατά καιρούς για την κατανομή των έργων και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, αποδίδοντάς την στις διαφορετικές ταχύτητες που παρουσιάζονται ανάμεσα σε πρώτο, δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και κεντρική εξουσία:
«Πού είναι σήμερα οι Δήμαρχοι; Πού είναι οι εκπρόσωποι των κομμάτων; Πώς περιμένατε μεγαλύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, όταν οι περισσότεροι Δήμοι δεν έχουν ώριμες μελέτες;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε με έμφαση :
« Δεν θα γεμίσει η Αττική μόνο πλατειούλες και πλατείες. Χρειάζονται έργα υποδομών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των 5 εκ πολιτών της Αττικής» .
Κατέληξε δε ρωτώντας την αντιπολίτευση: «Έχουμε διάθεση να αλλάξουμε νοοτροπία; Αν δεν έχουμε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Όχι με λόγια αλλά με έργο.»

Ζαφειρόπουλος

Ξεκινώντας τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, εκπροσωπώντας την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια της Περιφέρειας και την ύπαρξη πλεονάσματος αλλά τόνισε την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής από αυτό και να «μη βασιζόμαστε μόνο στο ΕΣΠΑ».

Κουρούσης

Από το «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ο Χρήστος Κουρούσης, είπε πως η Περιφέρεια πέτυχε τους σκοπούς της στα σημεία αλλά όχι στην ουσία και χαρακτήρισε χαώδη την κατάσταση με τις αρμοδιότητες εξαιτίας του Καλλικράτη.

Μανουσογιαννάκης

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης εκ μέρους της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» έκανε λόγο για αντιλαϊκό απολογισμό που εξυπηρετεί αντιεργατικά και αντικοινωνικά συμφέροντα.

Βούτσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», Νίκος Βούτσης, μίλησε για έλλειψη καταγραφής προβλημάτων και στρατηγικής για την επίλυσή τους, ενώ επισήμανε ότι λείπουν οι επιχειρησιακοί στόχοι και ότι αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες από την Περιφέρεια.

Καραθάνος

Εκ μέρους της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» ο Χαράλαμπος Καραθάνος τόνισε πως δεν έγιναν πράγματα που έπρεπε να γίνουν και πως πρέπει να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός ρόλος της Περιφέρειας μέσω των εκτελεστέων έργων αλλά και να αποκτήσει περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο.

Διάκος
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ», Κώστας Διάκος, χαρακτήρισε πλήγμα την αφαίρεση από την Περιφέρεια Αττικής αρμοδιοτήτων που αφορούν το περιβάλλον, ενώ επισήμανε ότι η Περιφέρεια λειτούργησε διαχειριστικά, διαδικαστικά και χωρίς πολιτικό λόγο.

Χάγιος

Ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Ε.Ε. – ΔΝΤ» είπε ότι η Περιφέρεια κινείται μέσα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και ο Καλλικράτης αποτέλεσε το εργαλείο, για να περάσει μια αντιεργατική – αντιλαϊκή πολιτική.

Καπάταης

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ», Χρήστος Καπάταης, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα όλων των Δ/νσεων και αυτοτελών γραφείων της Περιφέρειας Αττικής.

Καρακλιούμη

Η αντιπεριφερειάρχης Νότιου τομέα, Μαρία Καρακλιούμη, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικού Τομέα, Χρυσάνθη Κισκήρα, τόνισε ότι ξεπεράστηκαν εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί από λανθασμένες πρακτικές 10ετιών.

Κατσικάρης

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης, χαρακτήρισε σημαντικά για την ποιότητα ζωής των πολιτών και τον τουρισμό, τα έργα υποδομής που ξεκίνησαν στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Χρήστου

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, υπογράμμισε ότι, τηρουμένων των αναλογιών και μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Περιφέρεια κλήθηκε να λειτουργήσει και τελικά παρήγαγε έργο.

Μανιάτης

Ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Κώστας Μανιάτης, χαρακτήρισε το έργο της Περιφέρειας θετικό και απόλυτα διαφανές.

Δήμου – Παπαντωνίου

Η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου, έθεσε ως προτεραιότητες τις υποδομές και το περιβάλλον, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Κώστας Παπαντωνίου, πρότεινε να γίνουν θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ώστε να ξεκαθαριστούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής.

Βασιλάκου- Αθανασιάδης- Κόκκαλης
Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Λιλίκα Βασιλάκου (Οικονομικών), Λεωνίδας Αθανασιάδης (ΕΣΠΑ και Καινοτομίας), Βασίλης Κόκκαλης (Έργων), υπογράμμισαν την σημασία του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της μείωσης των λειτουργικών της δαπανών μέσα από τη σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος με σεβασμό και διαφάνεια.