« Νάπολι» η Τρίπολη και Ερμιονίδα. Μεγάλες οι ευθύνες της διοίκησης Τατούλη Με υπουργική απόφαση τα απορρίμματά τους, στη «Φυλή».

skoupidia se dromoys

Παντελώς ανίκανη αποδεικνύεται μέχρι σήμερα η διοίκηση Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα της διαχείρησης και εναπόθεσης των απορριμμάτων της .

Κορυφαία περίπτωση αποτέλεσαν η Τρίπολη και η Ερμιονίδα , οι οποίες κινδύνεψαν να μετατραπούν σε  « Νάπολι» , σε μια απέραντη χωματερή δηλαδή , αν δεν παρενέβαιναν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας , Γιάννης Σγουρός και η κυβέρνηση.

Με υπουργική απόφαση ορίστηκε η μεταφορά τους, με καταβολή στον ΕΔΣΝΑ του αντίστοιχου αντιτίμου , για έξι μήνες .

Ο κ. Σγουρός , ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής , τόνισε ότι στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας, ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των δύο δήμων της Πελοποννήσου.

Επεσήμανε ωστόσο  να μην υπάρξει καμία απολύτως απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που έχει τεθεί και των ποσοτήτων που θα δέχεται ο ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΔΣΝΑ το κύτταρο απόθεσης των απορριμμάτων έχει διάρκεια ζωής λιγότερο από δύο χρόνια.

Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, με απόφασή της όρισε ότι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, και διαρκείς περιβαλλοντικούς ελέγχους από κλιμάκια της ΕΥΠΕ θα γίνονται αποδεκτά τα απορρίμματα των δύο δήμων της Πελοποννήσου στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν , στην τοποθέτησή του  στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΑΝ , ο κ. Σγουρός , λέγοντας , « δεν κρίνουμε τις διαχρονικές παραλείψεις και την έλλειψη προνοητικότητας που οδήγησαν στην μεγιστοποίηση του προβλήματος στη γειτονική μας Πελοπόννησο» και πρόσθεσε:

«Αναλογιζόμαστε όμως ότι εάν εμείς είχαμε μείνει αδρανείς, σήμερα η Περιφέρεια Αττικής των 5.000.000 κατοίκων θα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση (βλ. πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ)».

Ο κ. Σγουρός , υπογράμμισε ότι « αυτό που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές στην Πελοπόννησο, ώστε να δοθεί μια και καλή λύση, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς εδώ στην Αττική».

Ακόμη επισήμανε ότι « καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά, καθώς στην Υπουργική Απόφαση καταλογίζονται ποινικές, αστικές ή διοικητικές ευθύνες σε περίπτωση μη εφαρμογής της, τις οποίες δεν είμαστε διατεθειμένοι να επωμιστούμε, όπως δεν μπορούμε να επωμιστούμε την ευθύνη οι συμπολίτες μας της Πελοποννήσου να συνεχίσουν να ζουν υπό το καθεστώς της ομηρείας των σκουπιδιών» , για να υπογραμμίσει: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τρίπολη, να γίνει Νάπολι».

Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε διεξοδικά για την έγκριση σκοπιμότητας περί αποδοχής ή μη των απορριμμάτων των δύο δήμων της Πελοποννήσου μετά την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, με την οποία έφεραν προ τετελεσμένων τη διοίκηση του Συνδέσμου. Σύμφωνα με αυτήν ο ΕΔΣΝΑ υποχρεούται να δέχεται 90 τόνους απορριμμάτων ημερησίως από τους Δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και των ΠΕΣΔΑ.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός κάλεσε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Αττικής να πάρει άμεσα θέση.

Επίσης:

  • Ζήτησε να υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι από κλιμάκια της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ, ώστε να διασφαλίζεται το είδος των εισερχόμενων απορριμμάτων (οικιακά απορρίμματα).
  • Ζήτησε εκ νέου παρέμβαση από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη του ΕΔΣΝΑ ύψους 76,2 εκ. €. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να προκαταβάλλονται τα οφειλόμενα από τους Δήμους της Πελοποννήσου για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή τους.

Τέλος , μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Συνδέσμου θα υπογραφούν συμβάσεις ανάμεσα στα δύο μέρη με γνώμονα τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των όρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και για την ορθή τήρηση των όρων της Υπουργικής Απόφασης. Οι ειδικοί όροι των συμβάσεων θα εγκριθούν σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.