Ξεκίνησε η πρότυπη Λαϊκή Αγορά στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει η μετατροπή και των άλλων 92 του νομού

 

Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης Πρότυπης Λαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καυταντζόγλου, κήρυξαν με συνέντευξη τύπου και επίσκεψη στη λαϊκή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του Περιφερειακού Συμβούλου και Προέδρου της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Μιχάλη Χριστόπουλου και του Δημοτικού Συμβούλου αρμόδιου για θέματα Καθαριότητας και Προέδρου της ΔΕΠΘΕ Λάζαρου Ζαχαριάδη.

Η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να λειτουργούν με τον ίδιο άψογο τρόπο στο επόμενο διάστημα και οι 92 λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης .

«Πρότυπη Λαϊκή Αγορά σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και καλύτερες συνθήκες για τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Ουσιαστικά, διευθετούμε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, ώστε οι σύγχρονες λαϊκές αγορές να είναι λειτουργικές, καθαρές, προσβάσιμες και αναβαθμισμένες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

      Διακριτά Παραγωγοί και Έμποροι

Όπως είπε , « οι καταναλωτές μπορούν πλέον να διακρίνουν άμεσα τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές, από το διαφορετικό χρωματισμό και το λογότυπο με την ιδιότητά τους, που φέρουν οι πάγκοι τους. Μπορούν επίσης, να κινούνται απρόσκοπτα στο χώρο της λαϊκής αγοράς, με άνετους διαδρόμους και ελεύθερους χώρους κατά μήκος της, αλλά και μεταξύ των πάγκων. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των νόμιμων πωλητών σε συγκεκριμένες οριοθετημένες θέσεις».

Ακόμη ελήφθη «ειδική μέριμνα για τη σχολαστική τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στους πωλητές, προχωρώντας παράλληλα στον περιορισμό της ηχορύπανσης, από την εκτεταμένη χρήση γεννητριών.

Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης διαθέτουμε μηχάνημα συμπίεσης συσκευασιών και ειδικούς κάδους περισυλλογής βιοαποβλήτων. Επιπλέον, εγκαθιστούμε για πρώτη φορά, χημικές τουαλέτες σε λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες χημικές τουαλέτες θα βρίσκονται και σε όλες τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ.Τζιτζικώστας.

Γιουτίκας

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γιουτίκας  σημείωσε ότι οι κυριότερες καινοτομίες της Πρότυπης Λαϊκής Αγοράς είναι:

-Είναι εξολοκλήρου διαγραμμισμένη, γεγονός που εξυπηρετεί τους παραγωγούς και επαγγελματίες, αποτρέποντας φαινόμενα παράνομης ανάπτυξης ή επέκτασης πάγκων, παραεμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού.

-Εξασφαλίστηκε η άνετη κίνηση των καταναλωτών, με διαμορφώσεις διαδρόμων και ελεύθερων χώρων.

-Διατέθηκαν ειδικά καλαίσθητα καλύμματα στους παραγωγούς και πωλητές, ώστε οι πάγκοι τους να ξεχωρίζουν μεταξύ τους (με πράσινο οι πάγκοι των παραγωγών, με μπλε των επαγγελματιών).

-Για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες. Τις επόμενες μέρες χημικές τουαλέτες θα διαθέτουν όλες οι λαϊκές της Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια διέθεσε γι’ αυτό το σκοπό 280.000 ευρώ.

-Για την τήρηση της καθαριότητας στο χώρο της λαϊκής ελήφθησαν μέτρα σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ανά δύο πάγκους πώλησης έχει τοποθετηθεί καφέ κάδος ανακύκλωσης βιοαποβλήτων.

-Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει παροχές νερού στους πωλητές, για την καθαριότητα του χώρου μετά το πέρας της λαϊκής, κρίσιμο μέτρο ειδικά στην πώληση των ψαριών.

-Το ειδικό μηχάνημα συμπίεσης φελιζόλ του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα βρίσκεται σταθερά στο χώρο της πρότυπης λαϊκής κάθε Παρασκευή.

-Με τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια παρέχει στους πωλητές δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να αποτραπεί η χρήση των γεννητριών και να περιοριστεί ο θόρυβος και η ηχορύπανση.

«Στόχος μας είναι η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά στην Καυταντζόγλου να λειτουργήσει πιλοτικά κι εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, να εφαρμόσουμε τις ίδιες προδιαγραφές και τα ίδια μέτρα και στις υπόλοιπες 92 λαϊκές της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι «πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, που είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής μας συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για να φτάσουμε εδώ καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα σωρό προβλήματα και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια την πιθανή ανακατανομή των χώρων για τις λαϊκές αγορές, καθώς έχουμε πολλά αιτήματα».

Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «η Πρότυπη Λαϊκή Αγορά είναι μια σημαντική πρωτοβουλία κι εμείς από την πλευρά του Δήμου έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος αποκομιδής οργανικών απορριμμάτων και του φελιζόλ. Θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι με την Περιφέρεια για να βοηθήσουμε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κοινόχρηστο χώρο και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευμόμενος από τον κ. Γιουτίκα, επιθεώρησε την Πρότυπη Λαϊκή Αγορά της Καυταντζόγλου και συνομίλησε με παραγωγούς, επαγγελματίες και καταναλωτές.