Πρωτοβουλία Σγουρού για την απαλλαγή του Λεκανοπεδίου από τις «φαβέλες» των ΡΟΜΑ

 

Συντονιστικό ρόλο αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής και ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός προκειμένου ομαλά και μέσα από ομαδική προσπάθεια και συνεννόηση να απομακρυνθούν οι Ρομά, που διαμένουν στους παράνομους καταυλισμούς του Νομού και να μεταστεγαστούν σε οργανωμένες εγκαταστάσεις.

Αν και, όπως αναγνώρισαν άπαντες, η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη για το ζήτημα,  η κωλυσιεργία αλλά και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα χρόνια τώρα, τόσο η κεντρική εξουσία όσο και ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης,  οδήγησε τον Περιφερειάρχη, στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

Το θέμα απασχόλησε σε συνεδρίασή του , το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, όπου έγινε κωδικοποίηση και ανάλυση του συνόλου των προτάσεων που κατατέθηκαν, προκειμένου να έρθουν εκ νέου για συζήτηση και, ενδεχομένως, για λήψη απόφασης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, όπως πρότεινε ο κ. Σγουρός.

 

Το πρόβλημα

 

Σήμερα , 18 μεγάλοι παράνομοι καταυλισμοί Ρομά λειτουργούν πανελλαδικά, πέντε εκ των οποίων στην Αττική. Τα προβλήματα από την άναρχη λειτουργία τους πολλά:

Έλλειψη στοιχειωδών υποδομών υγιεινής, όχληση και ρυπογόνες χρήσεις, είναι μόνο λίγα από τα συνοδευτικά των παράνομων καταυλισμών, που κάνουν την ζωή των περίοικων στον αστικό ιστό κόλαση.

 

«Ταύρος»

 

Οι καταγγελίες χιλιάδες και μάλιστα σημαντικές. Ειδικά το περιβαλλοντικό αλλά και υγειονομικό έγκλημα που συντελείται καθημερινά στον καταυλισμό, με ορισμένους Ρομά να καίνε τόνους καλωδίων προκειμένου να εξαγάγουν και να εμπορευτούν τον χαλκό, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Κανείς όμως, χρόνια τώρα δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα, παρά τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πλέον το επιβάλλουν.

Μοναδική ενέργεια μια, κατά γενική ομολογία, πρόχειρη μελέτη της πρώην ΤΕΔΚΝΑ, νυν ΠΕΔΑ, η οποία απλά προτείνει την απομάκρυνση του καταυλισμού από τον Βοτανικό και την μεταστέγαση του στην Ανατολική Αττική.

Η εν λόγω πρόταση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφού οι κάτοικοι εκείνων των περιοχών  σε καμία περίπτωση δεν θέλουν ακόμα μια «χρήση» που «πετάει» από πάνω της το Κέντρο.

Εκεί κάπου επεμβαίνει η Περιφέρεια, προκειμένου να συντονίσει τους δήμους και μαζί με την κεντρική εξουσία να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου συνολικά και οργανωμένα να λυθεί μια και καλή το ζήτημα.

 

Παπαδημητρίου –Τσάτσου

 

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα ,Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα της εγκατάστασης αθίγγανων Ρομά σε παράνομους καταυλισμούς του Λεκανοπεδίου έχει πάρει, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε, δε, ότι η επίλυση του θέματος έχει απασχολήσει επί σειρά ετών διάφορες υπηρεσίες και φορείς, χωρίς ποτέ να βρεθεί ουσιαστική και συνολική λύση στο πρόβλημα, διαιωνίζοντας μια κατάσταση, η οποία έχει φτάσει σήμερα στο απροχώρητο.

Η κ. Παπαδημητρίου-Τσάτου επισήμανε ότι στο σύνολο 18 οικισμών Ρομά στην Ελλάδα, οι πέντε βρίσκονται στην Αττική. Επικεντρώνοντας την ομιλία της στον ανεξέλεγκτο καταυλισμό Ρομά στο Βοτανικό, η Αντπεριφερειάρχης επισήμανε ότι το πρώτο σημαντικό πρόβλημα είναι υγειονομικό και ανθρωπιστικό, γιατί η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο, με τη συνεπακόλουθη παρουσία τρωκτικών. Πρόσθεσε ότι οι Ρομά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές, όπως η ηλεκτροδότηση, το αποχετευτικό δίκτυο, η ύδρευση, οι υπηρεσίες υγείας, η ιατροφαρμακευτική μέριμνα, αλλά και η εκπαίδευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για τοξική βόμβα στην περιοχή, που προκαλείται από την καύση ελαστικών και καλωδίων, στην οποία προχωρούν οι Ρομά για να πουλήσουν το χαλκό που απορρέει από την καύση. Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές συμπεριφορές (μικροκλοπές, διαρρήξεις, πορνεία και εμπόριο ναρκωτικών) αποτελούν μια θλιβερή καθημερινότητα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καταπάτησης ξένης ιδιοκτησίας από τους Ρομά.

Η κα Παπαδημητρίου-Τσάτου πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να γίνει μια σωστή καταγραφή των Ρομά, προκειμένου να διαχωριστούν οι νόμιμοι πολίτες και οι παράνομοι μετανάστες. Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία δεν επιτρέπεται η υποχρεωτική απομάκρυνση των Ρομά, εφόσον δεν υποδεικνύεται σαφώς ο τόπος της μετεγκατάστασής τους. Κατέληξε, δε, ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, με πολλές επιμέρους και λεπτές παραμέτρους.

 

Σγουρός: Απαιτείται συνεργασία

 

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης, αφού κατέθεσε σειρά σχετικών εγγράφων στα πρακτικά του Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να συνεργαστούμε με φορείς, προκειμένου να επέμβουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά».

Ενημέρωσε, δε, ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από τις παρατάξεις, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους δήμων και φορέων θα εξεταστούν ενδελεχώς και θα αναρτηθούν στο site της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr), προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, στην οποία θα μετέχουν και οι Δήμοι της Αττικής.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι από το 2007, η τότε Νομαρχία Αθηνών πραγματοποιούσε κάθε χρόνο επιτόπιους ελέγχους στους καταυλισμούς των Ρομά και τόνισε ότι «για όλη την Ελλάδα πρέπει να κινηθούμε με σχέδιο και οργάνωση αλλά και στήριξη από την Κεντρική Διοίκηση».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες επιδοκιμάζει τις προσπάθειες ένταξης των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο και διευκρίνισε ότι «ως Ελληνική Αντιπροσωπεία έχουμε καταθέσει τροπολογίες στην Επιτροπή των Περιφερειών για το θέμα των Ρομά».

 

Κιούσης – Μαργέτης

 

Ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, αναφέρθηκε, εκτός από το πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την έλλειψη αποχέτευσης και υδροδότηση των οικισμών, στην εγκληματικότητα, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον πέντε πόλοι διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Αθαν. Μαργέτης, τόνισαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού για το ζήτημα, την πλήρη απογραφή των Ελλήνων Ρομά και τη δημιουργία εξειδικευμένου γραφείου για θέματα Ρομά στην Περιφέρεια Αττικής.

 

Η θέση του ΥΠΕΚΑ

Η εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος , Σταυρούλα Πουλή, ανέφερε ότι η μόνη αντιμετώπιση του πολύπλοκου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζεται αποσπασματικά μπορεί να γίνει, τουλάχιστον αρχικά, μέσω μικρών βημάτων και δράσεων.

Πρότεινε δε τη λήψη δυο συγκεκριμένων δράσεων: Πρώτον, την πραγματοποίηση ελέγχων μέσω των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για να κλείσουν τα παράνομα σημεία αγοροπωλησίας σκραπ (σκραπατζίδικα) και, δεύτερον, την κατάργηση του προγράμματος ανακύκλωσης και με τη δημιουργία πράσινου σημείου στην περιοχή.

 

Καρακλιούμη

 

Η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Μαρία Καρακλιούμη, στην τοποθέτησή της , επεσήμανε ότι ως Περιφέρεια Αττικής «δεν διαθέτουμε πολλές αρμοδιότητες και ζήτησε να υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας των φορέων που θα ενταχθούν στη συνολική λύση του ζητήματος».

 

Πλεύρης – Αθνασίου

 

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Αττική Οδός», Θανάσης Πλεύρης, είπε ότι για τους παράνομους Ρομά η μόνη λύση είναι η επαναπροώθηση και υποστήριξε ότι η Αστυνομία πρέπει να μπει στους καταυλισμούς, για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, λέγοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους.

Θέμα ευθύνης των δημάρχων έθεσε από την παράταξη «Άρμα Πολιτών» ο Νάσος Αθανασίου, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά το πρόβλημα.

 

Διάκος- Βαρελάς – Ζαφειρόπουλος

 

Πολιτικό πρόβλημα χαρακτήρισε το θέμα των Ρομά, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση», Κώστας Διάκος, καταγγέλλοντας την έλλειψη κοινωνικού κράτους για τους Ρομά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αττική Γη», Δημήτρης Βαρελάς, ότι πρέπει να δούμε τα θέματα μέσα από μια κοινωνική οπτική.

Ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια μόνο για το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, πρότεινε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου της Περιφέρειας για τους Ρομά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», κ. Ιπποκρ. Κοκκινόπουλος, απέδωσε την παραβατική συμπεριφορά των Ρομά στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ ο κ. Θεμ. Γιαννικάκης, Περιφ. Σύμβουλος της παράταξης «Αττική», επεσήμανε ότι αποτελεί ευθύνη των Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για τους Ρομά.

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ΑΝΤΑΡΣΙΑ», κ. Αγγ. Χάγιος, είπε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με στρατιωτικό