Στους δήμους πετά το «μπαλάκι» της Πολιτικής Προστασίας στα βόρεια προάστια ο Καραμέρος

 

Χωρίς ο ίδιος ή ως Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει καμία δέσμευση για τα έργα αντιπλημμυρικής πορστασίας που είναι υποχρεωμένοι να είχαν κατασκευάσει και άλλα σχετικά  θέματα και δράσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους , ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής , Γιώργος Καραμέρος, πέταξε στους δήμους το «μπαλάκι» των ευθυνών και των υποχρεώσεων σ΄ότι αφορά την Πολιτική Προστασία της περιοχής .

Στη  συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Βόρειου Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ,

«αποσαφηνίστηκαν τα εξής:

 • Εντοπίστηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για τους κατοίκους και συζητήθηκε το ζήτημα οριοθέτησης των πλημμυροπαθών περιοχών ώστε οι Δήμοι να καταγράψουν τις ζημιές σε οικίες και η Περιφέρεια Αττικής στις επιχειρήσεις.
 • Διαπιστώθηκαν και κατεγράφησαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα ρέματα Σαπφούς, Φιλοθέης, Διονύσου κλπ.
 • Ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα μηχανήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής στα ρέματα Σαπφούς, Φιλοθέης, Διονύσου, κ.λπ.
 • Αποσαφηνίστηκε βάσει της εγκυκλίου 3752/27.05.2108, το ζήτημα της αρμοδιότητας για την εκκένωση οικισμών και ζητήθηκε η επικαιροποίηση των σχεδίων των Δήμων ως προς την εκκένωση οικισμών.
 • Δόθηκαν οδηγίες για συνεχή καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων συλλογής ομβρίων και απομάκρυνση διάσπαρτων υλικών από χώρους όπου εκτελούνται δημόσια ή ιδιωτικά έργα.
 • Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των Δήμων και του Δασαρχείου η άμεση συνεργασία για την κοπή των δένδρων που καθίστανται επικίνδυνα για τους πολίτες μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
 • Ζητήθηκε από τους δώδεκα δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, πέραν της επικαιροποίησης των σχεδίων εκκένωσης, η πραγματοποίηση σχετικών ασκήσεων προσομοίωσης έκτακτων αναγκών.
 • Ζητήθηκε η λήψη όλων των προληπτικών μέτρων σε σχέση με αποψιλώσεις, καθαρισμού φυλλωμάτων, φρεατίων και άλλων δυνητικά επικίνδυνων εστιών σε δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα (και εγγράφως από τον Αντιπεριφερειάρχη πριν τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ).
 • Ζητήθηκε από την Τροχαία της ΕΛ.ΑΣ η εφαρμογή του αποκλεισμού οδών βάσει της σχετικής απόφασης Αντιπεριφερειάρχη.
 • Ζητήθηκε η συνεργασία των δήμων με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης για την καταγραφή και αποκατάσταση τυχόν φθορών ή επισήμανση πιθανής επικινδυνότητας σε σχολικές εγκαταστάσεις του βόρειου τομέα.
 • Ζητήθηκε δοκιμή των συστημάτων επικοινωνίας (ασύρματοι, κινητά τηλέφωνα) και η επικαιροποίηση τηλεφωνικών καταλόγων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, οι Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, οι Αντιδήμαρχοι Κηφισιάς Δημήτριος Λιανός, Χαλανδρίου Ελένη Χριστούλη, Βριλησσίων Αλέξης Μαυραγάνης, Λυκόβρυσης Πεύκης Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής Φώτης Χρυσικός, Πέτρος Δαμιανός, Εύη Αποστολάκη και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος.

Συμμετείχαν, επίσης, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών σταθμών της περιοχής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της Τροχαίας Αττικής,  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δασαρχείου Πεντέλης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Κηφισιάς, Βριλησσίων, Πεντέλης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Παπάγου- Χολαργού.