kegeroglouΤην οριστική λύση του προβλήματος της επικοινωνίας των νησιών μέσω προγράμματος ακτοπλοϊκών δρομολογίων ασφαλείας, όταν διακόπτονται για οποιοδήποτε λόγο τα τακτικά δρομολόγια, πρότεινε με πρόταση του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις»
Ο κ. Κεγκέρογλου με την τροπολογία του, προτείνει τη θεσμοθέτηση προγράμματος δρομολόγιων ασφάλειας για την επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική χώρα προκειμένου να μην αποκόπτονται από αυτή και να μην προκαλούνται κοινωνικές συγκρούσεις.
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την πατρίδα μας και τους νησιώτες. Τα νησιά μας είναι πλούτος για τη χώρα. Η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός στηρίζονται από τους νησιώτες, οι οποίοι με τις δραστηριότητες τους συνεισφέρουν στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, πολύ περισσότερο από ό,τι αναλογεί στον πληθυσμό των νησιών και τη γεωγραφική τους έκταση.
Αυτό όμως γίνεται μέσα από μόχθο και πόνο, μέσα από το μόνιμο πρόβλημα τους που είναι ο θαλάσσιος αποκλεισμός. Η Πολιτεία λοιπόν θα πρέπει να δει πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε μια μόνιμη βάση. Αυτό το δικαίωμα των νησιών πρέπει να διασφαλιστεί μέσα από συγκεκριμένους κανόνες», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος, τόνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει για την επίλυση προβλημάτων σε περίπτωση έκτακτων αναγκών και εν προκειμένω την ελάχιστη διασφάλιση των δικαιωμάτων των νησιωτών, ώστε να μην έρχεται η μία κοινωνική ομάδα απέναντι από την άλλη.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , αφού δήλωσε ότι η  επικοινωνία ανάμεσα στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα μέσω ακτοπλοϊκών δρομολογίων υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί επιταγή του Συντάγματος και συγκεκριμένα της Ερμηνευτικής Δήλωσης του άρθρου 101 αυτού πρότεινε ότι:
«Σε περιπτώσεις διακοπής των τακτικών δρομολογίων για οποιοδήποτε λόγο, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οφείλει να διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο επικοινωνίας του κάθε νησιού και των κατοίκων του με την ηπειρωτική χώρα, μέσω του προγράμματος δρομολογίων ελάχιστης επικοινωνίας ασφαλείας και με τα πλοία ασφαλείας που ορίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, που εκτελούν τα τακτικά δρομολόγια και να μην αναγκάζεται να καταφύγει σε μέτρα όπως η επιστράτευση.        Το πρόγραμμα αυτό των δρομολογίων θα πρέπει να είναι αποφασισμένο μετά από εισήγηση του Συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, το οποίο θα επικαιροποιείται πριν την έναρξη της θερινής και της χειμερινής περιόδου. Ένα πρόγραμμα δηλαδή που θα κάνει γνωστό σε όλους για το ποια δρομολόγια ασφαλείας θα εκτελεστούν σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο θα διακόπτονται τα τακτικά δρομολόγια.
Το ίδιο πρέπει να διασφαλίζεται και για την επικοινωνία της χώρας μας με άλλες χώρες με τις οποίες συνδέονται με τακτικά δρομολόγια π.χ. Ελλάδα-Ιταλία αφού εξυπηρετούν την μεταφορά ευπαθών προϊόντων που προορίζονται για αγορές της Ευρώπης βάση προγραμμάτων που έχουν συνάψει  οι παραγωγοί της χώρας μας», επισήμανε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Κεγκέρογλου.

Προηγούμενο άρθροΑυτό το Σαββατοκύριακο στις Σέρρες το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης
Επόμενο άρθροΛεφτά μόνο οι σωστοί