Απ. Κοιμήσης :Συνεχίζουν να υπονομεύουν τους δήμους ανατρέποντας όσα ψήφισαν

 

Με το προσχέδιο κρατικού π/υ 2018 που κατετέθη στη Βουλή στις 2/10/17, τα δημοσιονομικά μεγέθη που αφορούν τους  Ο.Τ.Α. αυτά που ψηφίστηκαν πριν 4.5 μόλις μήνες και αποτελούσαν     κακό νόμο σε ισχύ (αρ.163 ν.4472/2017 με σχετικά Παραρτήματα, Φ.Ε.Κ. Α’ 74/19.5.2017) –  τώρα ξε-νομοθετούνται, επί τα χείρω.

129 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Κ.Α.Π. 2018 ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΕΡΑΣ,  ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ Τ.Α. ΞΕΘΩΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ. Η πολιτική εμπάθεια ενάντια στο θεσμό της τοπικής δημοκρατίας σταδιακά αφήνει το αποτύπωμά της.

 Ενδεικτικά, εν συγκρίσει με το ν.4472/2017, περικόπτονται 129 εκατ. από τους Κ.Α.Π. του 2018 (Σελ.42:  «ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 129 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021»).   Μια ΑΝΑΤΡΟΠΗ λίγο πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους και ενώ οι π/υ μας για το 2018 συντάσσονται με πρότερες οδηγίες.

Διαβάζουμε την άτυπη ενημέρωση του ΥΠΕΣ, λίγη ώρα μετά την κατάθεση, που αντί να αιτιολογούν την απαράδεκτη νέα μείωση των πόρων μας,  επιχαίρουν μιλώντας για αύξηση σε σχέση με τον π/υ 2017 που μεταξύ των άλλων μας μείωσε τους ΚΑΠ κατά 214 εκ. Ευρώ (παρακρατηθέντα).   Η ουσία όμως, στην οποία προσγειώνει το προσχέδιο 2018, είναι πολύ πιο βαθιά για να επιτρέπει επικοινωνιακά τερτίπια προς αμνήμονες. 

 Η παράταξή μας στην Κ.Ε.Δ.Ε., το Αυτοδιοικητικό Κίνημα, με παρέμβασή της στις 16 Μαΐου – ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ του Μ.Π.Δ.Σ. – είχε τεκμηριώσει ότι το περιεχόμενό του περιέχει αυθαίρετες αναπροσαρμογές των δημοσιονομικών στόχων της T.A.  Είχαμε καυτηριάσει ότι η αιφνιδιαστική εκτίναξη των στόχων πλεονάσματος, που τότε η Κυβέρνηση είχε σχεδόν τριπλασιάσει, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Δημότες και οι Δήμοι.  Τώρα, 4.5 μήνες μετά, έρχεται το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών να τα αναπροσαρμόσει, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ το οφθαλμοφανές.  

Οι στόχοι πλεονασμάτων της Τ.Α. κατά το Μ.Π.Δ.Σ. κατρακυλούν.  Μείωση κατά 71 εκατ. για το 2017.   Προσγείωση κατά 229 εκατ. για το 2018. 

Μείωση των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α. κατά 59 εκατ. για το 2017, αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων της Τ.Α. κατά 66 εκατ. για το 2017, αύξηση των δαπανών προσωπικού κατά 52 εκατ. το 2017 και 77 εκατ. το 2018, αύξηση λοιπών λειτουργικών δαπανών κατά 30 εκατ. το 2018, βαλτωμένο Π.Δ.Ε.

Τίποτα τυχαίο.  Όλα νομοτελειακά αποτελέσματα του ιστού που έχουν υφάνει γύρω από τους Δήμους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, για τις οποίες οι Δήμοι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ, γιατί προσπαθούν να μας φορτώσουν το δημοσιονομικό, επιχειρησιακό και συχνά πολιτικό κόστος των δικών τους επιλογών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, γιατί οι πολίτες πλέον ξέρουν. Γι ´αυτό και η δική μας δημοφιλία παραμένει ψηλά, ενώ η δική τους επιταχύνει προς τα Τάρταρα.

Χρειάζεται άραγε ιδιαίτερη ευφυία για να αναμένει κανείς ότι η σωρεία διατάξεων, που παρακολουθούμε ατάκτως να ψηφίζονται – χωρίς καν την ύπαρξη συγκεκριμένης κοστολόγησης από το ΓΛΚ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία – σταδιακά αναδεικνύουν το “κρυμμένο” δημοσιονομικό τους περιεχόμενο ;   

Δεν είναι οφθαλμοφανές πως η Κυβέρνηση “κουκουλώνει” το αδιέξοδο δικών της εξοντωτικών φορολογικών επιλογών, περικόπτοντας εκατομμύρια από το σύνηθες θύμα της, από τον πολιτικό θεσμό που δεν έχει καταφέρει να ελέγξει ;

 Όσο δε για την αυτοδιοικητική ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, που ο αρμόδιος Υπουργός εξαγγέλλει ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το προσχέδιο π/υ 2018 τον διαψεύδει ξανά.  Στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνεται ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ. 

Καμία πρόνοια για την οικονομική κάλυψη της νέας ΣΣΕ με την ΠΟΕ ΟΤΑ, που πολύ ορθά περιλαμβάνει μικρή βελτίωση των απαράδεκτων οικονομικών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, αλλά κακώς κάκιστα, στέλνει το λογαριασμό σε μας και στους πολίτες, διατηρώντας στο απυρόβλητο προνομιούχες ομάδες της κεντρικής κρατικής μηχανής που διορίζει ασταμάτητα, σε βάρος μισθών και συντάξεων.

 Το προσχέδιο κρατικού π/υ 2018 συντονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον που διαμορφώνει ο ανεύθυνος πολιτικός τυχοδιωκτισμός της κεντρικής εξουσίας με τους πόρους των δημοτών και των τοπικών οικονομιών.    Οι δυσχέρειες άλλωστε κατάρτισης του νέου π/υ κάθε Δήμου είναι ήδη γνωστές σε κάθε Συνάδελφο που καλείται στην πράξη να τις υπερβεί (βλ. π.χ. Κόπωση ιδίων πόρων, μείωση ΚΑΠ, ασύλληπτη γραφειοκρατία, απαγόρευση ένταξης πιστώσεων ανά Δημοτική Ενότητα, έλλειψη προσωπικού, προγραφές συνταξιούχων αιρετών κλπ). 

Το ΑΔΙΕΞΟΔΟ δεν μπορεί παρά να διογκώνεται, όσο το αρμόδιο Υπουργείο καιροσκοπεί ενδιαφερόμενο μόνο για τον εκλογικό νόμο, αλλά και όσο συλλογικά ως Αυτοδιοίκηση δεν αντιδρούμε και δεν προετοιμάζουμε ΕΓΚΑΙΡΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ το μέλλον όπως αξίζει στο θεσμό και στο Λαό μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε.