Δεσμεύσεις Μητσοτάκη στην ΚΕΔΕ που δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται και θα συνεργαστεί μαζί του


Εμπιστοσύνη και συνεργασία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες είναι σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , το συμπέρασμα από την συνάντηση που είχε η ηγεσία της , στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μεταξύ άλλων , ο πρωθυπουργός , δεσμεύτηκε ότι θ΄ αλλάξουν πτυχές του Ν.4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών , εντός τριμήνου, ώστε να επιταχυνθεί το έργο των Δήμων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για τη διαφάνεια
Επίσης ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το ρόλο της στο νέο ΕΣΠΑ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και η μεταβίβαση στους Δήμους της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ
Στη συνάντηση συμμετείχε από πλευράς ΚΕΔΕ το Προεδρείο της και οι επικεφαλής των παρατάξεων της .
Και από κυβερνητικής πλευράς , εκτός από τον πρωθυπουργό , ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στο μέχρι τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την Αυτοδιοίκηση , μίλησε για τη νομοθετικές αλλαγές το καλοκαίρι που μας πέρασε σ΄ότι αφορά τη λειτουργία των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων , που όπως είπε αφορούσαν την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν στους Δήμους λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις εκλογές του 2019.
Ακόμη η νομοθετική ρύθμιση με την οποία διευκολύνεται η εκχώρηση από τους Δήμους υπηρεσιών σε ιδιώτες, η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α
Από την πλευρά του ,ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι το 2020, με τη στήριξη του πρωθυπουργού, θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, δήλωσε, θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων.
Η τοποθέτηση Μητσοτάκη
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού είχε ως εξής:
«Να σας καλωσορίσω στο Μέγαρο Μαξίμου και να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας. Προσβλέπω, όπως πάντα, σε μία γόνιμη συνεργασία με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτός εκφράζεται δια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και μέσα από το Υπουργείο έχουμε ήδη αναπτύξει έναν γόνιμο διάλογο συνεργασίας κι έχουμε ήδη αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρω τα ζητήματα της κυβερνησιμότητας, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τις παρεμβάσεις -διορθωτικές κατά την άποψή μας- στις δυσλειτουργίες που είχε προκαλέσει στη λειτουργία των Δήμων η απλή αναλογική. Τη δυνατότητα που δώσαμε στην Αυτοδιοίκηση να διευρύνει τους ορίζοντές της σε συνεργασία με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, μετά από νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών οι Δήμοι μπορούν πιο εύκολα πια να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών στην καθαριότητα, στη συντήρηση του πρασίνου, στον ηλεκτροφωτισμό.
Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που είχαν προκύψει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για να τονίσουμε και την έντονη κοινωνική διάσταση την οποία αποδίδουμε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.
Βέβαια, η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την οποία φαντάζομαι θα συζητήσουμε και σήμερα αφορά τη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή για την οποία είχα δεσμευτεί προεκλογικά, το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους -από την κεντρική διοίκηση, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στο δεύτερο βαθμό, στον πρώτο βαθμό- ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο.
Και, βέβαια, φαντάζομαι ότι θα συζητήσουμε σήμερα και τα ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Δήμων, κυρίως στα αναπτυξιακά έργα τα οποία δρομολογούνται, καθώς και εκεί υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στη δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων τα οποία θα εκπορεύονται από τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Να κλείσω την εισαγωγική μου τοποθέτηση επαναλαμβάνοντας κάτι που σας είχα πει και πριν τις εκλογές: Η κυβέρνηση αυτή εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόσο μάλλον την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις ανάγκες, στα προβλήματα των πολιτών. Θέλουμε μέσα από αυτή τη μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών σας».
Η τοποθέτηση Παπαστεργίου
Η εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, είχε ως εξής :
«Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητοί Υπουργοί, κύριοι Υφυπουργοί, συνεργάτες και καλοί συνάδελφοι, πραγματικά χαιρόμαστε που είμαστε σήμερα εδώ, η νέα Αυτοδιοίκηση, η νέα ΚΕΔΕ, σε ανθρώπους οι οποίοι θεωρώ έχουν αποδείξει ότι στηρίζονται στον πρώτο βαθμό και τον αγαπάνε.
Δεν νιώθουμε πάντα έτσι, αυτή είναι η αλήθεια. Παρόλα αυτά θέλουμε τη βοήθεια και τη συνεργασία. Δεν είναι μία συνάντηση στην οποία ήρθαμε να μεμψιμοιρήσουμε ή να γκρινιάξουμε. Είναι μία συνάντηση στην οποία ήρθαμε να συνεργαστούμε για να φύγουμε μπροστά.
Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος με όλα όσα έχουμε περάσει, μία δεκαετία κρίσης η οποία πήγε πίσω την Αυτοδιοίκηση. Οι προκλήσεις μπροστά μας πλέον είναι μεγάλες και ανοίγονται, νομίζω, διάπλατα. Ο πρώτος βαθμός είναι εδώ, λοιπόν, να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις δυνατότητες από τα σημερινά χρηματοδοτικά εργαλεία, από αυτά τα οποία ξεκινάνε. Ήδη γνωρίζουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ξαναπάρει μπροστά αυτή η μηχανή των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Να σχεδιάσουμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο διαχρονικά οι Δήμοι απαιτούν έναν δικό τους διακριτό ρόλο. Και να δούμε πώς θα μπορέσουμε όλοι μαζί, πραγματικά, να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία ανοίγονται και υπάρχουν μπροστά μας.
Παράλληλα υπάρχουν προκλήσεις για το περιβάλλον, για την ανακύκλωση, για την ηλεκτροκίνηση. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να μας βοηθήσετε να σας βοηθήσουμε. Θα πρέπει, δηλαδή, να δούμε μαζί αυτή την τεράστια πρόκληση που λέγεται διοικητική μεταρρύθμιση και πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να λήξουμε και να δώσουμε λύσεις σε παθογένειες ετών οι οποίες, δυστυχώς, δεν εξυπηρετούν τη χώρα.
Ίδια γλώσσα
Ήδη κάναμε τρεις συνεδριάσεις με την επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο και χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί βλέπουμε πως μάλλον μιλάμε την ίδια γλώσσα. Θέλουμε να πάμε στον ίδιο προορισμό, να το τρέξουμε. Θέλουμε σήμερα να δούμε και να ακούσουμε τις προθέσεις σας για την επόμενη μέρα του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Δύο βαθμών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και με τον οποίον δεύτερο βαθμό προφανώς δεν μας χωρίζει απολύτως τίποτα. Τουναντίον, θέλουμε μαζί να σπρώξουμε το κάρο, να φύγουμε μπροστά.
Οι προκλήσεις είναι πολλές αλλά θα πρέπει πρώτα να βοηθηθούμε με εργαλεία. Μεγάλο μας ζήτημα είναι το γνωστό θέμα του 4412, του νόμου που προφανώς διασφαλίζει -θεωρώ σε μεγάλο βαθμό- τη διαφάνεια και όλοι μας το θέλουμε, το ζητάμε. Αλλα θα πρέπει να βρούμε πιο γρήγορους τρόπους γιατί το ΕΣΠΑ δεν μας περιμένει. Αυτό το οποίο ζούμε με το να πρέπει να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να ξεκινήσουμε ένα έργο, χωρίς ενστάσεις και χωρίς άλλα τυπικά προβλήματα, δεν μπορεί να συνεχιστεί σε μία χώρα η οποία πραγματικά θέλει να τρέξει με τους ρυθμούς που θέλετε και εσείς.
Αυτά σε μια πρώτη εισαγωγή. Είμαστε πολλοί σήμερα και πραγματικά θα θελήσω να ακούσω και τους συναδέλφους. Να εμπιστευτείτε την Αυτοδιοίκηση, να μπορέσουμε πλέον να κατακτήσουμε μία Αυτοδιοίκηση, με αυτοτέλεια οικονομική. Είναι κι αυτό ένα τεράστιο κεφάλαιο που θα πρέπει να δούμε, πώς πλέον η Αυτοδιοίκηση που μπορεί να πατήσει στα πόδια της θα φύγει μπροστά. Είμαι σίγουρος πως το θέλετε και εσείς και μόνο αν ο κάθε βαθμός πλέον τραβήξει το δρόμο του διακριτά θα μπορέσουμε να καταφέρουμε αυτό το οποίο έχουμε ως κοινό σκοπό».
Διαφάνεια
Κ. Μητσοτάκης: Να πω μια κουβέντα μόνο μιας και το θίξατε. Ο 4412 θα αλλάξει. Το τόνισα και στην Κρήτη, όπου βρέθηκα το Σαββατοκύριακο. Είναι ένας νόμος ο οποίος αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αλλάξει στον πυρήνα του.
Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πια πού είναι οι δυσλειτουργίες του νόμου και σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και με την απόλυτη σύμπραξη του Υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχει μια κωδικοποίηση στη νομοθεσία γύρω από τον 4412. Ορίζοντας της νομοθετικής υλοποίησης είναι οι επόμενοι τρεις μήνες το αργότερο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε πρακτικές δυσλειτουργίες τις οποίες νομίζω ότι γνωρίζετε όλοι πάρα πολύ καλά, χωρίς να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του νόμου και τις αδιαπραγμάτευτες επιταγές στα ζητήματα διαφάνειας. Θα υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση που θα κάνει σίγουρα τη ζωή σας πιο εύκολη.