Διαψεύσθηκαν οι  …ψευδαισθήσεις των Περιφερειαρχών ότι θα μπορούσε να αλλάξει ο Σκουρλέτης τον ιδεοληπτικό του  νόμο 

 

Σε πραγματικά τοίχο , προσέκρουσε η  ηγεσία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών , Πάνο Σκουρλέτη , για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης»  που αφορά την Αυτοδιοίκηση .

Αντιμετώπησαν μια εμμονική στάση από πλευράς του κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι όποιες προτάσεις κατέθεσαν ….απορρίφθηκαν .

Δικαιώθηκαν απολύτως έτσι εκείνα τα μέλη της ηγεσίας της ΕΝΠΕ , που εξ΄αρχής υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε  η παραμικρή διάθεση από πλευράς Σκουρλέτη για διάλογο και  η σχέτικη πρόσκληση για συνάντηση που τους είχε απευθύνει ήταν ένα « επικοινωνιακό» τέχνασμα  για να βγεί από την πολιτική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της ΕΝΠΕ , περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, αμέσως μετά τη συνάντηση , όπου δεν έκρυβε την απογοήτευση του για τη στάση που τήρησε ο κ. Σκουρλέτης.

Παρότι « για άλλη μια φορά, ήρθαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών με προτάσεις και ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας πέσαμε σε τοίχο»  είπε.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τόνισε , είχε «μια μεγάλη ευκαιρία ν’ αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά, δυστυχώς, με υπαιτιότητα του Υπουργείου και του Υπουργού Εσωτερικών, την κλότσησε».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Aττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκας και Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής κ. Δημήτρης Μαραβέλιας και κα Αλεξάνδρα Μπαλού, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος,.
Ο κ.Αγοραστός επανέλαβε τη θέση της ΕΝΠΕ για την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου «  για την κοινωνία, για τον άνθρωπο, για νέες θέσεις εργασίας, για παραγωγική ανασυγκρότηση, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, για να λύνει προβλήματα κι όχι να δημιουργεί».

Όπως είπε κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις. « Καταθέσαμε σχέδιο νόμου για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που είναι η ελπίδα και το μέλλον της χώρας και των νέων παιδιών. Καταθέσαμε προτάσεις και για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Πέσαμε πάνω σε τοίχο. Καμία πρόταση, καμία διάθεση συνεννόησης από το Υπουργείο Εσωτερικών» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
« Κι επειδή η αλήθεια είναι η κόρη του χρόνου, σήμερα αποκαλύφθηκε ποιος θέλει το διάλογο και τη δημοκρατία».

Μάλιστα ο  πρόεδρος της ΕΝΠΕ , κατήγγειλε ότι « αυτό το σχέδιο νόμου δεν απαντά στη δημοκρατία, δεν «ακουμπά» στην κοινωνία.Δεν έχει ορατότητα κοινωνική. Είναι σχέδιο νόμου που αποσκοπεί μόνο σε παιχνίδια εξουσίας. Ξεκάθαρα πράγματα».

Σ΄ότια φορά το εκλογικό σύστημα είπε , « εμείς είπαμε «ναι» στην απλή αναλογική, την καθαρή, την άδολη, της πρώτης Κυριακής, της πρώτης επιλογής, εκεί που πραγματικά φαίνεται η βούληση της κοινωνίας. Αυτή είναι μια πρόταση στην οποία συγκλίνει διαχρονικά η πλειονότητα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.Όχι απλή αναλογική συναλλαγής και παζαριού».

Εκλογές ενός γύρου

Απαντώντας σε  σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Αγοραστός , ανέφερε ότι η ΕΝΠΕ είναι « θετική να είναι αναλογικότερη η εκπροσώπηση στα Περιφερειακά Συμβούλια και καταθέσαμε πρόταση να προβλέπεται μόνο ένας γύρος και να αναδεικνύεται Περιφερειάρχης όποιος συγκεντρώσει το 42% των ψήφων και μ’ ένα πλαφόν εισόδου στο Συμβούλιο της τάξεως του 3%. Υπενθυμίζω ότι στη Βουλή συγκροτούνται κυβερνητικές πλειοψηφίες με 32% ή και λιγότερο.
Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη Κυριακή οι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους, ενώ την δεύτερη Κυριακή όλη η Ελλάδα γίνεται ένα… παζάρι, είναι η χαρά όλων εκείνων που θέλουν να ελέγξουν την Αυτοδιοίκηση. Είναι τυχαίο, άραγε, που οι Ιταλοί άλλαξαν ανάλογο εκλογικό σύστημα μ’ αυτό που υποστηρίζει τώρα η ελληνική κυβέρνηση όταν αντιλήφθηκαν πως κυκλώματα παρανομίας είχαν υπεισέλθει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;»