Εγκαινιάστηκε η 1η Μονάδα Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σε Καλλιθέα, Ν, Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο και Άνδρο τα πρώτα μηχανήματα


Με εξαιρετική επιτυχία και με την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της «Μονάδας Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Ελλάδα», στην Παλλήνη , που αποτελεί την 1η Μονάδα Παραγωγής εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία δημιουργήθηκε από το joint venture της αμερικάνικης εταιρίας ENVIPCO και της ελληνικής εταιρίας ΤΕΧΑΝ Περιβαλλοντική Διαχείριση.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις, σήμερα ξεκίνησε μία σημαντική άμεση επένδυση στη χώρα μας.

Η εν λόγω επένδυση είναι σημαντική γιατί:
• η χώρα μας επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον,
• στην Ελλάδα θα γίνει μια άμεση επένδυση και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
• γίνεται στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, όπου η χώρα μας χρειάζεται άμεση βοήθεια ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης,
• θα ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες,
• η επένδυση αυτή προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που αποτελεί ένα γεωστρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας και στον τομέα των επενδύσεων
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και πλήθος διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενίσχυση δήμων
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα πρώτα 100 μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα παραχθούν εδώ, θα «πιάσουν δουλειά» αμέσως,σε 5 δήμους, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που ήδη ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ξεκινάμε από Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο και Άνδρο. Με στόχο η πρωτοβουλία να απλωθεί σε όλες τις περιφέρειες.
Σε αυτά, θα πραγματοποιείται διαλογή των υλικών στην πηγή: Πλαστικό, μέταλλο και γυαλί θα ακολουθούν χωριστά ρεύματα. Και ακριβώς λόγω της πρωτοποριακής συλλογής και διαλογής, θα επιτυγχάνεται ανάκτηση 100% ανακυκλώσιμων υλικών, έτοιμων να χρησιμοποιηθούν, ως πρώτες ύλες, για νέα προϊόντα».
Επίσης υπογράμμισε ότι « και ο πολίτης θα έχει τετραπλό όφελος: Θα απαλλάσσεται αποτελεσματικά από τα απορρίμματά του. Θα προστατεύει το περιβάλλον.
Θα εισπράττει οικονομικό αντίτιμο ως κίνητρο και επιβράβευση για την πράξη του και βέβαια λόγω της μείωσης του συνολικού όγκου των αποβλήτων – που τώρα πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ και στα εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων – θα μειωθούν και τα δημοτικά τέλη και άρα θα οφεληθεί και ο κάθε δημότης από τη μείωση τους. Με λίγα λόγια, ισχύει αυτό που έχω ξαναπεί: Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Μπορεί να μετατραπούν σε πλούτο!».

Εξαγωγές σ΄ όλη την Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «η ανακύκλωση με την πράσινη οικονομία δεν αποτελούν, πλέον, τάση ή ρεύμα σκέψης. Αλλά μονόδρομο για το μέλλον. Κοινωνική αναγκαιότητα. Και όρο ζωής για όλους: Πολίτες, επιχειρήσεις, δήμους και, βέβαια, πρωτίστως για την οργανωμένη Πολιτεία.
Ακριβώς γι’ αυτό βρίσκομαι και εγώ σήμερα ανάμεσά σας. Για να δηλώσω «παρών» και προσωπικά στην εθνική στροφή προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Και να χαιρετήσω έναν πολύτιμο κρίκο της, όπως είναι η παραγωγή μηχανημάτων για ανταποδοτική ανακύκλωση, εδώ, στην Ελλάδα. Γιατί με την επένδυση της ΕNVIPCO και της ΤΕΧΑΝ στην Παλλήνη, η Ελλάδα αποκτά άλλη μία υποδομή για τη δυναμική εξάπλωση της Ανακύκλωσης. Αλλά και μια θέση κομβικού παράγοντα στην οικοκαινοτομία και την προώθηση νέων τεχνολογιών.
Θέλω, συνεπώς, να ευχαριστήσω τους φίλους μας πέραν του Ατλαντικού για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στον τόπο και στα ελληνικά χέρια, ιδρύοντας στην χώρα μας την πρώτη μονάδα παραγωγής εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα εργοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτεί τις χώρες της Μεσογείου και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι η επιλογή τους θα δικαιωθεί, αποδεικνύοντας ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μόνο οφέλη έχουν, πια, να προσδοκούν από τη χώρα μας. Όφελος, όμως θα έχει και η Ελλάδα -και μάλιστα πολλαπλό.»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός τόνισε :
«Με τα σκουπίδια είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να τονώσουμε την οικονομία μας. Με απλές κινήσεις, που γρήγορα μετατρέπονται σε ευγενή συνήθεια και σύγχρονη νοοτροπία. Με ανακύκλωση! Σύντομα, άλλωστε, θα διαθέτουμε και τα κατάλληλα εργαλεία. Το νέο εργοστάσιο θα εφοδιάζει με μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ολόκληρη την χώρα. Για να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής στην περιοχή της Μεσόγειου. Αλλά και να μεταφέρουν παντού το μήνυμα πως η Ελλάδα βαδίζει, πια, στον δρόμο της «πράσινης»ανάπτυξης».

Αμερικανός πρέσβης
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κύριος Geoffrey R. Pyatt, δήλωσε: «Οι δύο χώρες μας εργάζονται για να αναπτύξουν την κυκλική οικονομία, όπου ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα μεγιστοποιώντας την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών.
Αυτή είναι η 1η πρώτη μονάδα παραγωγής της Envipco εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Τα αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης της Envipco θα βοηθήσουν στην παροχή κινήτρων για την ανακύκλωση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών. Τα μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης διευκολύνουν τους πολίτες να λαμβάνει αντίτιμο για τις επιστρεφόμενες πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες.
Τα σημερινά εγκαίνια υπογραμμίζουν τη δύναμη της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, θέμα που ελπίζω ότι θα είναι κεντρικό όταν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ταξιδεύσει στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τράμπ στον Λευκό Οίκο και να συναντηθεί με τις επιχειρήσεις μας και τους αντιπροσώπους μας στο Κογκρέσο.».

Στη συνέχεια, ο κύριος Geoffrey R. Pyatt, συμπλήρωσε:
«Εμείς στην Πρεσβεία προσβλέπουμε στο να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για τις πρωτοβουλίες για την αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανυπομονώ να δω περισσότερα από αυτά τα μηχανήματα της Envipco σε όλη τη χώρα και προσβλέπουμε στην πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στην εξαγωγή αυτών των τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.»