Με τη ψήφο του Βουλγαράκη το ναι Μπακογιάννη στις συμπράξεις με ιδιώτες αλλά με «διασφάλιση» των εργαζομένων

Οριακά με μόλις μια ψήφο διαφορά , το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών τάχθηκε, υπέρ του άρθρου 179, του νέου αναπτυξιακού νόμου , που παρέχει πλέον χωρίς καμία προυπόθεση στον οποιοδήποτε δήμο να εκχωρήσει την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό σε ιδιώτες.
Το μήνυμα ότι η ψήφιση των όσων προβλέπει για τους δήμους ο αναπτυξιακός νόμος , δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση «να ενηλικιωθεί, να βγει μπροστά με αυτοπεποίθηση και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους δημότες για μια καθαρή Αθήνα», έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πρωτεύουσας , που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό αυτό το θέμα . Τη σύγκληση είχε ζητήσει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, « Ανοιχτή Πόλη» καθώς και η « Λαική Συσπείρωση» του ΚΚΕ και άλλες παρατάξεις
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε , μετά από πολύωρη συζήτηση . απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της αντιπολίτευσης να εκφραστεί η αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στο άρθρο 179 με τον Δήμαρχο Αθηναίων να τονίζει ότι «η κόκκινη γραμμή που μας ενώνει όλους είναι η προστασία και η στήριξη των εργαζομένων»
Η ψηφοφορία
Υπέρ της πρότασης για την απόσυρση του άρθρου 179 ψήφισαν είκοσι Δημοτικοί Σύμβουλοι και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ- ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ- ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
Κατά 21 δημοτικοί σύμβουλοι , της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑτης Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη και ο Γιώργος Βουλγαράκης, επικεφαλής της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ.

Μπακογιάννης
Ο δήμαρχος Αθηναίων στην παρέμβαση του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι κάνει αυτός ο νόμος; Δεν μας λέει πηγαίνετε με ιδιώτη ή μην πάτε με ιδιώτη. Δεν μας λέει να κρατήσουμε ή να μην κρατήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα. Μας λέει το εξής: Ενηλικιωθείτε, μεγαλώστε, αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εκλεγμένοι είστε. Εκλεγμένοι δήμαρχοι, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Βγάλτε το κεφάλι σας μέσα απ την άμμο για να μπορείτε να σταθείτε απέναντι στους πολίτες που σας εξέλεξαν. Σήμερα λοιπόν είναι μία μέρα Δημοκρατίας. Σήμερα απελευθερωνόμαστε» , είπε .
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, απαιτείται παράλληλα, « να μιλήσουμε για το αύριο. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και θετικά. Να μιλήσουμε για το πού θέλουμε να πάει αυτή η πόλη, να μιλήσουμε για το πώς θα ανταποκριθούμε στα προβλήματα των Αθηναίων που σήμερα διαμαρτύρονται – και δικαίως- γιατί η πόλη αυτή παραμένει βρώμικη».
Όπως ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης «από την 1η Σεπτεμβρίου εμείς ακολουθούμε ένα ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο, έχουμε ένα σαφή προγραμματισμό. Ξέρετε ποια είναι η αφετηρία των προσπαθειών μας; Θα σας φανεί ίσως περίεργο. Μια συζήτηση που είχαμε κάνει προεκλογικά με έναν εργαζόμενο της καθαριότητας, ο οποίος νομίζω ότι είναι και σήμερα εδώ. Μπορεί κάποιοι από σας να θυμάστε ότι τότε, σε μία δημόσια μου ομιλία, είχα πει ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων πολεμάνε με ξύλινα σπαθιά. Ξέρετε τι μου απάντησε αυτός ο εργαζόμενος; Μου λέει “ναι λοιπόν δώσε μας σιδερένια σπαθιά και θα δεις τι μπορούμε να κάνουμε”. Αυτή ακριβώς είναι η δική μας λογική. Και έχουμε δε ήδη τα πρώτα θετικά δείγματα», τόνισε
Μιλώντας για την προσπάθεια που ήδη άρχισε στο Δήμο Αθηναίων ανάφερε:
« Το πλύσιμο των κάδων το οποίο ξεκίνησε από τη δεύτερη εβδομάδα και προχωράμε με ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα προμηθευτούμε τις στολές για τους εργαζόμενους, στολές οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία, για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων μας.
Περιμένουμε περίπου 380 νέους εργαζόμενους στο δήμο Αθηναίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα πάρουμε όλοι μία ανάσα.
Περιμένουμε την παράδοση του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Εδώ, να υπογραμμίσω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και νέα πλυστικά που τα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη στην πόλη.
Προχωράει ο διαγωνισμός για τους πλαστικούς κάδους. Τον διαγωνισμό για τους σιδερένιους κάδους θα θέλαμε να τον ξαναδούμε για να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των κάδων που έχουμε σήμερα στην Αθήνα»

« Άλλο ιδιωτικοποιήσεις , άλλο συμπράξεις»
Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για ιδιωτικοποίηση. Μιλήσαμε για συμπράξεις. Είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Και προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα, μα κανένα, θέσεων εργασίας. Μη γεννάμε μόνοι μας δράκους, για να τους σφάξουμε μετά. Και μην παίζουμε πολιτικά παιχνίδια με το ψωμί των ανθρώπων.
Το ψωμί των ανθρώπων και δη των ανθρώπων μας, πρέπει να το τιμάμε, να τιμάμε και εμείς όλοι τη δουλειά μας και να τιμάμε και τους εργοδότες μας, τους εργοδότες όλων μας, που είναι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Κοιτάμε μπροστά με πολύ μεγάλη σιγουριά, περπατάμε μαζί με τους εργαζομένους, θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περαιτέρω τη σχέση εμπιστοσύνης».

Ηλιόπουλος
Από την πλευρά του , ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» ,Νάσος Ηλιόπουλος , τόνισε ότι η Ελλάδα πράττει ακριβώς τα αντίθετα από την Ευρώπη που εφάρμοσε αυτές τις πρακτικές, απέτυχαν και τώρα τις ανακαλεί . Και σαν παραδείγματα ανέφερε το Βερολίνο και το Παρίσι, που ξαναπαίρνουν τη διαχείριση σημαντικών υπηρεσιών .
Επίσης τόνισε ότι είναι ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες , τονίζοντας , θα είμαστε «μαζί με τους εργαζομένους».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση με μέσα των υπηρεσιών αυτών , ενισχύοντας έτσι το δημόσιο χαρακτήρα τους .

Μπρούλιας

Από τη σημαντική αυτή συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα είσαι εσύ» , Παύλος Γερουλάνος και αντ΄αυτού μίλησε ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος του , Γιώργος Μπρούλιας .
Ο κ. Μπρούλιας επισήμανε ότι η δυνατότητα συμπράξεων δήμων – ιδιωτών στους τομείς αυτούς υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις ( αιτιολόγηση , αυξημένη πλειοψηφία κ.α ) που εξαλείφονται στο νέο νόμο .
Υπενθύμισε επίσης ότι και στο δήμο της Αθήνας , η προηγούμενη διοίκηση Καμίνη αξιοποίησε αυτό το θεσμικό πλαίσιο όταν υπήρξε ανάγκη και ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα , όπως για το καθάρισμα της πόλης από γκράφιτι , εκπαιδεύοντας παράλληλα εργαζομένους στο θέμα αυτό για να μπορεί στο μέλλον να το κάνει ο δήμος μόνος του .

Σοφιανός
Όπως είπε όμως ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» , Νίκος Σοφιανός , δεν ήταν μόνο αυτή η σύμπραξη που είχε υπογράψει η διοίκηση Καμίνη , με τον ιδιωτικό τομέα αλλά κι άλλες .
Όπως στον ηλεκτροφωτισμό, την οποία τόνισε είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , είχε αναθέσει εργολαβίες ιδιωτών στο πράσινο , στη φύλαξη αλλά και την εκχώρηση του μηχανολογικού της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρίες.Ο κ. Σοφιανός , ζήτησε την απόσυρση του σχετικού άρθρου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Βουλγαράκης
« Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των εργαζομένων αλλά δεν συμμερίζομαι τους φόβους τους» είπε από την πλευρά του , ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Γιώργος Βουλγαράκης , πρώην υπουργός.
Καπερνάρος
Όταν ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η « ΑΕ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ» που «καταργεί ουσιαστικά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων , δεν κουνήθηκε φύλλο» είπε, ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα το Σπίτι μας», Βασίλης Καπερνάρος.Και η προσφυγή του δήμου , πρόσθεσε , θα αργήσει πολύ να εκδικαστεί.
Κωνσταντίνου
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «συμπυκνώνει όλες τις επιθέσεις ενάντια στους εργαζομένους και των δικαιωμάτων τους».Και ζήτησε να μην απολυθούν οι 1200 συμβασιούχοι Κοινωφελούς Εργασίας που απασχολούνται στο δήμο.
Ράπτη
Η Ντίνα Ρέππα Κωνσταντίνα από την ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ, κάλεσε τους εργαζομένους να μην αρκεστούν στις υποσχέσεις δημάρχων «που τους ξεγελάσει κι άλλες φορές» .Και τόνισε ότι εκχώρηση σε ιδιώτες σημαίνει για τους πολίτες αύξηση ανταποδοτικών τελών ενώ θα ισχύουν και «οι πιο αισχρές εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων»