Μπαχαλάκιας” της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ο Σκουρλέτης

Βόμβες” μεγατόνων στα θεμέλια αλλά και στο …μέλλον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών , Πάνος Σκουρλέτης , κατά την ομιλία του, στο 5ο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Συγκεκριμένα αποκάλυψε τις προθέσεις τόσο του ιδιίου όσο και συνολικά της κυβέρνησης έναντι της Αυτοδιοίκησης , οι οποίες ουσιαστικά θα καταστήσουν τις Περιφέρειες “ ακυβέρνητα καράβια” .

Οι αλλαγές που ανάφερε τόσο στην πολιτική δομή των Περιφερειών όσο και στον εκλογικό νόμο , οδηγούν πολλά χρόνια πίσω το θεσμό της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και δικαιολογημένα πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις των συνέδρων .

Προσπάθησε να τα “μαζέψει”

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ , Κώστας Αγοραστός , όσο και ο περιφερειάρχης Ηπείρου , Αλέκος Καχριμάνης ιδιαίτερα που απάντησε σε υψηλότατους τόνους, επισήμαναν τις σοβαρότες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμοφή όσων ανακοινώθηκαν στο θεσμό ,καλώντας τον κ. Σκουρλέτη και συνολικά την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της .

Χαρακτηριστικό του κλίματος αλλά και των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν είναι το γεγονός ότι οι άλλοι δυο υπουργοί που έλαβαν στη συνέχει το λόγο , η Όλγα Γεροβασίλη , Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Βαγγέλης Αποστόλου , Αγροτικής Ανάπτυξης , δεν έκαναν καμία αναφορά ή προσπάθεια στήριξης των “κορυφαίων “ αυτών κυβερνητικών αυτών προθέσεων, λες και δεν ειπώθηκαν καν ή δεν τα άκουσαν .

Όπως επίσης , διαπιστώνοντας ο κ. Σκουρλέτης , το κλίμα που είχε δημιουργηθεί , προσπάθησε μετά να τα “ μαζέψει” και να θολώσει τα “ νερά”. Φθάνοντας στο σημείο να διακόψει ακόμη και τον κ. Αγοραστό , που ήταν στο Βήμα , κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου και αναφερόταν σ΄αυτές , λέγοντά του, ότι “δεν είναι έτσι” και ¨δεν κατάλαβε”.

Για να υποχρεωθεί σε …”σιωπή” και χαμόγελα αμηχανίας κατόπιν συγκεκριμένων ερωτημάτων που του έθεσε ο κ. Αγοραστός αλλά και την επιβεβαίωση των δεκάδων συνέδρων που βρίσκονταν στην αίθουσα ότι ακριβώς αυτά είχε πει και όλοι το ίδιο είχαν κατανοήσει από την τοποθέτησή του.

Σήμερα , που οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με τις τοποθετήσεις περιφερειαρχών και συνέδρων , αναμένεται στη συντριπτική πλειοψηφία , να αποτυπωθεί απολύτως η εντονότατη αντίδρασή τους, στις κυβερνητικές αυτές εξαγγελίες.

Οι αλλαγές

Μεταξύ των αλλαγών που ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι η κατάργηση του θεσμού του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη . Σήμερα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα εκλέγεται χωρίς σταυρό ενώ έχει επιλεγεί εξαρχής. Τώρα , με τις αλλαγές που προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση , δεν θα επιλέγεται εξ΄αρχής . Αλλά από τους περιφερειακούς συμβούλους που θα εκλέγονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα , ο ίδιος ο Περιφερειάρχης θα τον επιλέγει και θα τον ορίζει . Ενισχύοντας έτσι σημαντικά την ηγεμονία των ίδιων των Περιφερειαρχών , πυροδοτώντας με το “ καλημέρα” κάθε νέας περιόδου αντιθέσεις , “δούναι και λαβείν” κ.α

Επίσης ότι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα , θα λειτουργεί τοπικό Περιφερειακό Συμβούλιο με τους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους αποδυναμώνοντας έτσι καίρια τον ίδιο το θεσμό , τη σημασία και τη λειτουργία του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου. Το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει και να συνεδριάζει αλλά θα αποφασίσει ¨όμηρο” των αποφάσεων -γνωμοδοτήσεων που θα έχουν λάβει τα τοπικά Περιφεριακά Συμβούλια .

Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα μαγάλο βήμα προς τα πίσω , προς την εποχή των Νομαρχιών .

Ακόμη οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν θα εκλέγονται μόνο από τους πολίτες της περιοχής τους, της Περιφερειακής Ενότητας ( πρώην νομό) αλλά από όλη την Περιφέρεια.

Δηλαδή ένας ψηφοφόρος του Πειραιά , θα μπορεί να ψηφίζει κάποιον που είναι στην Ανατολική Αττική , από τις Σέρρες για Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης , ή από την Αργολίδα για Περιφερειακό Σύμβουλο της Λακωνίας.

Ξαναζωντανεύοντας ουσιαστικά όλες τις κακές πρακτικές που συνέβαιναν στο παρελθόν με τις Διευρυμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις , ιδιαίτερα στην Αττική . Όπου Νομαρχιακοί Σύμβουλοι εκλεγόντουσαν παντελώς άγνωστοι στον Πειραιά και την Αθήνα , με καμία προηγούμενη συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά θέματα , αλλά με την στήριξη μηχανισμών , συντεχνιών κ.α .Έτσι συνέβαινε να εκλέγεται συνδικαλιστής πχ στον Πειραιά , μόνο και μόνο γιατί τον στήριζε και έδινε “γραμμή” το Σωματείο του πχ οι τραπεζικοί , οι καθηγητές κ.α , και μάλιστα με τους περισσότερους ψήφους να τους έχει πάρει στην …Αθήνα . Αντίθετα να μένουν εκτός άλλοι που είχαν έρθει υψηλά στην γεωγραφική τους περιοχή αλλά να μην έχουν διείσδυση στην άλλη νομαρχία .

Το μέτρο αυτλό επίσης , αναμένεται να ενισχύσει περιατέρω τη διαπλοκή , δεδομένου ότι οργανωμένα συμφέροντας πολύ πιο εύκολα θα μπορούν να πριμοδοτήσουν άτομα πειθήνια για τους σκοπούς τους. Επίσης επαναφέρει την αντίληψη των διασήμων” υποψηφίων ( ηθοποιών κ.α) .

Η απλή αναλογική

Εκείνο όμως που έκανε να ξεχειλίσει η αντίδραση των συνέδρων ήταν η εμμονή του , στην απλή αναλογική.

Οι προειδοποιήσεις για το τι θα συμβεί ήταν αυτή τη φορά , χωρίς υποννούμενα .

Του επισήμανθηκε τόσο από τον κ. Αγοραστό όσο και από τον κ. Καχριμάνη , ότι ουσιαστικά θα οδηγήσει σε διάλυση των Περιφερειών αφού δεν θα υπάρχουν πλειοψηφίες και για να επιτευχθούν αυτές θα προκύπτουν μόνο μετά από …μετεκλογικά παζάρια μεταξύ παρατάξεων . Με τους περιφερειάρχες ουσιαστικά να είναι πάντα όμηρος των επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων των άλλων παρατάξεων που τον στηρίζουν και ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε θέμα θα μπορούν να την άρουν ..

Επίσης θα υπάρξει πολυκατακερματισμός , με πλειάδα παρατάξεων , από κάθε λογής παραγοντίσκους που θα συγκεντρώνουν μηδαμινά ποσοστά , αλλά θα εκλέγονται τουλάχιστον οι επικεφαλής τους.

Το κυριότερο όμως είναι ότι σε ευαίσθητες περιοχές μας , είναι βεβαία η συγκρότηση αμιγώς παρατάξεων από τοπικά στοιχεία με άλλους σκοπούς και επιδιώξεις , που έχουν να κάνουν με εθνικής σημασίας θέματα .

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος μπορεί να «γυαλίζει» επικαιρικά, μπορεί να αποτελεί το υλικό για φαντασιακές κατασκευές της εξουσίας, έχουμε, και προσωπικά αναλαμβάνω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που μπορεί να φέρει: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα – να μην πω περισσότερα μέρα που είναι σήμερα, εύθραυστες πλειοψηφίες εδραζόμενες σε συναλλακτικές συμμαχίες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγορστός .

Ακίμη επισήμανε ότι “ το θέμα του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτό το μείζον ζήτημα σήμερα. Κι αυτό δεν είναι μόνο η δική μας άποψη, αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη στην κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν δουλειές, θέλουν επενδύσεις, θέλουν ανάπτυξη, θέλουν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους, θέλουν ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη κι όχι ο πολίτης το κράτος, θέλουν να επανέλθουν στην κοινωνική, οικονομική και εργασιακή τους ισορροπία τους”, πρόσθεσε.