Παντοδυναμία της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση της Αττικής .Μόλις τέταρτο το ΚΙΝΑΛ

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η ΝΔ στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, λαμβάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων και των εδρών στο νέο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της .
Αντίθετα καταποντίστηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ , που λεηλατήθηκαν οι δυνάμεις του από άλλες παρατάξεις . Και από τη δεύτερη θέση που ήταν την προηγούμενη φορά κατετάγη τέταρτο , λαμβάνοντας μόλις 30 ψήφους σε σύνολο 293 ψηφισάντων ( Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων).
Το αποτέλεσμα στην ΠΕΔΑ Αττικής ” προμηνύει” και τι θα συμβεί στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κορυφαίο θεσμικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Νέος πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Γαλατσίου , Γιώργος Μαρκόπουλος που ξεπέρασε σε ψήφους τον δήμαρχο Βάρης –Βουλιαγμένης- Βούλας Γιάννη Κωνσταντέλο.
Οι δυο τους αρχικά είχαν ανακοινώσει χωριστές καθόδου αλλά μετά την καταλυτική παρέμβαση του κόμματος της ΝΔ , αποδέχθηκαν να κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο και για πρόεδρος της ΠΕΔΑ να προταθεί εκείνος εκ των δυο τους που θα συγκέντρωνε τις περισσότερους ψήφους . Και αυτός τελικά είναι ο κ. Μαρκόπουλος.
Η παράταξη του ΚΙΝΑΛ , « εξαργύρωσε» τα άσχημα αποτελέσματα που είχαν οι υποψήφιοι του στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές , παρά την πλασματική εικόνα που επιχείρησε τότε να παρουσιάσει η ηγεσία του.
Κυρίως όμως ότι άφησε όλους αυτούς τους μήνες να παρέλθουν άπρακτοι ενώ τα άλλα κόμματα οι υποψήφιοι οργάνωναν τους συνδυασμούς τους και έκλειναν υποψηφίους.
Μεγάλη ευθύνη φέρει και ο εκλεγείς από τα τέλη Ιουλίου , επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ , « Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Παύλος Γερουλάνος ( και που πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι μετά τις εκλογές για την ΚΕΔΕ θα παραιτηθεί) για την ολιγωρία που επέδειξε σ΄αυτό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δήμαρχοι που φέρονται ότι πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ ακόμη και ορισμένοι που είχαν την επίσημη στήριξη του , στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές , υποστήριξαν ή ήταν υποψήφιοι μ΄άλλους συνδυασμούς .
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην δημάρχου Αγ. Αναργύρων –Καματερού , Νίκου Σαράντη , που έθεσε υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά και των δημάρχων Καισαριανής , Χρήστου Βοσκόπουλου και Βριλησσίων , Ξενοφώντα Μανιατογιάννη, που κατήλθαν με την παράταξη του δημάρχου Νικαίας –Ρέντη , Γιώργο Ιωακειμίδη.
Την παράταξη αυτή εξάλλου στήριξαν οι « ΠΑΣΟΚογείς» δήμαρχοι Ηρακλείου Αττικής , Νίκος Μπάμπαλος , Νέας Φιλαδελφείας –Νέας Χαλκηδόνας ,Γιάννης Βούρος , Ν. Ιωνίας , Δέσποινα Θωμαίδου ενώ άλλους συνδυασμούς, σύμφωνα με πληροφορίες στήριξαν οι δήμαρχοι Χαιδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός , Ηλιούπολης , Γιώργος Χατζηδάκης και άλλοι.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου , Ανδρέας Ευθυμίου ,ναι μεν δήλωσε ότι στηρίζει αλλά δεν ήταν ο ίδιος υποψήφιος με αποτέλεσμα στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ , να έχει όλο κι όλο μόνο δυο δημάρχους . Όπως επίσης και η υποψηφιότητα με το συνδυασμό του κ. Ιωακειμίδη , του στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αντιδημάρχου Πειραιά , Δημήτρη Καρύδη.
Ψήφοι
Πιο συγκεκριμένα οι ψήφοι και οι έδρες για κάθε συνδυασμός , έχουν ως εξής
Εγγεγραμμένοι: 300
Ψηφίσαντες : 293
Άκυρα : 1
Η « Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής για την ανατροπή» ( ΝΔ) 149 ψήφοι και 13 έδρες
Η « Νέα Αυτοδιοίκηση» , μ’ επικεφαλής το δήμαρχο Νικαίας –Ρέντη , Γιώργο Ιωακειμίδη , 50 ψήφοι και τέσσερις έδρες
Η « Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) με επικεφαλής το δήμαρχο Βύρωνα , Άκη Κατωπόδη 31 ψήφοι και 3 έδρες
Το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» ( ΠΑΣΟΚ) με επικεφαλής το δήμαρχο Ν. Σμύρνης , Σταύρο Τζουλάκη , 30 ψήφοι και 3 έδρες
Η «Λαική Συσπείρωση» ( ΚΚΕ) 19 ψήφους και 2 έδρες
Ο« Συντονισμός Αιρετών» 11 ψήφοι
Η« Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» 1 ψήφος
« Αθήνα το Σπίτι μας» 1 ψήφος