ΠΟΕ-ΟΤΑ :Οσμές σκανδάλων και «προωθήσεις» συγκεκριμένων εταιριών στα ΣΔΙΤ των Δήμων

Βαρύτατες καταγγελίες για κόλπα διαφθοράς στους Δήμους με ΣΔΙΤ , καταγγέλλει η ΠΟΕ- ΟΤΑ, μ΄ανακοίνωση της .
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι καταπέλτης για το άρθρο 178 του Ν.4635/2019, του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών , Τάκης Θεοδωρικάκος και ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και το οποίο αντικαθιστά το άρθρο 61 του Ν.3979/2011 γνωστό ως «άρθρο Ραγκούση», τότε Υπουργού Εσωτερικών. Και με το οποίο τα Δημοτικά Συμβούλια με αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη απόφασή τους η οποία λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, μπορούσαν να συνάψουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων με ιδιώτες. Μια ξεκάθαρη εκχώρηση Δημοτικών υπηρεσιών και κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους , υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Τώρα με το νέο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ , σ΄αυτά προστίθενται Συγκεκριμένα προσθέτει τις υπηρεσίες Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, απλοποιεί τις διαδικασίες εκχώρησής τους με απλές πλειοψηφικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και καταργεί την ανάγκη ύπαρξης αιτιολογίας και τεκμηρίωσης των αποφάσεων αυτών.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ , επισημαίνει ότι στους Δήμους « ειδικά για τις συμπράξεις μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. για τον Ηλεκτροφωτισμό, η οσμή σκανδάλου είναι έντονη, αφού συγκεκριμένες εταιρείες προωθούν και «προωθούνται» να αναλάβουν την αντικατάσταση αλλά και την συντήρηση των νέων λαμπτήρων τύπου LED, αμφιβόλου ποιότητας και απόδοσης, για περίπου δέκα πέντε (15) έτη, με την προϋπόθεση είτε της ενεχυρίασης των ανταποδοτικών τελών είτε το όποιο κέρδος να μην επιστρέφει στην τσέπη του Δήμου και των Δημοτών αλλά στην τσέπη συγκεκριμένων ιδιωτών».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει , « η κυβέρνηση ΝΔ , πιστή και υποταγμένη στις μνημονιακές εντολές και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για κατάργηση, εκχώρηση και ξεπούλημα Δημοσίων και Δημοτικών υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο με πρόσχημα την «Ανάπτυξη» και βλέποντας την ήττα που υπέστη από τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις εκατοντάδες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων κατά της εφαρμογής του άρθρου 178, εν κρυπτώ, λίγο πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρύθμιση Ζητημάτων Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» κατέθεσε τροπολογία με την οποία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων με την μεταφορά της αρμοδιότητας ψήφισης και έγκρισης των συμβάσεων με τους Ιδιώτες στην Οικονομική Επιτροπή, όπου η κάθε Διοίκηση εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία!
Η «κυβέρνηση Μητσοτάκη» ψηφίζοντας ουσιαστικά αντιδημοκρατικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διατάξεις προσπαθεί ουσιαστικά να «επιβάλλει» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Απαξιώνοντας Δημοτικά Συμβούλια και την αρχή της πλειοψηφίας που αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας».

Προειδοποίηση
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «στις προθέσεις της , για υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ξεπουλήματος βασικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες με συνοπτικές διαδικασίες, οι εργαζόμενοι, είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια!
Όπως στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα αντισταθούν μαζικά και δυναμικά σε κάθε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής που συζητείται η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων. Για ακόμη μια φορά οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και μερίδας Αιρετών θα μείνουν στα «χαρτιά».
Τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από την Πανδημία του Κορωνοϊού, την στιγμή που γίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά κατανοητό ότι μόνο ένα καλά οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες των πολιτών της σε κρίσιμες ώρες, την στιγμή που θα έπρεπε να απολογηθούν για την πολιτική που άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια των Μνημονίων με κλείσιμο Νοσοκομείων, συρρίκνωση δομών του Δημοσίου και απολύσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν με κατάπτυστες «τροπολογίες» τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων σε ζημία των πολιτών.
Ακόμη και αυτή την δύσκολη ώρα, την στιγμή που οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα όλης της χώρας αδιαμαρτύρητα και με αυταπάρνηση, συνεχίζουν αδιάλειπτα την αποκομιδή των απορριμμάτων χωρίς πολλές φορές να έχουν τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), με κίνδυνο της υγείας τους και των οικογενειών τους, το Υπουργείο Εσωτερικών αντί να προβεί στην άμεση ενίσχυση των εργαζομένων με μάσκες, γάντια, ειδικές στολές εργασίας, αντισηπτικά και όποιο άλλο αναγκαίο μέτρο, αντί να γίνουν άμεσα προσλήψεις έστω με την διαδικασία των έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση της κρίσης, βρήκε την ευκαιρία να «προωθήσει» την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών προτρέποντας οι Δήμοι να αναθέσουν τις υπηρεσίες Καθαριότητας σε ιδιώτες!!!».