Σαρωτική επικράτηση της ΝΔ αναμένεται και στην εκλογή νέας ηγεσίας στην ΚΕΔΕ.Εκτιμήσεις και διεργασίες των παρατάξεων

Υψηλότατο ποσοστό , που θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50% , αναμένεται να καταγράψουν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στη ΝΔ , στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που θα διεξαχθούν την Πέμπτη , 28 του μηνός , σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών .
Μετά το ποσοστό –ρεκόρ που κατέγραψε η ΝΔ στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) , όπου επέλεξε και να συγκροτήσει μονοπαραταξιακό προεδρείο κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΕΝΠΕ, σχεδόν αντίστοιχο «μονολιθικό» ποσοστό αναμένεται να καταγράψει και στην ΚΕΔΕ.
Η αποτροπή της διάσπασης των δυνάμεων της , με καθοριστική παρέμβαση της ηγεσίας της ΝΔ, στους δυο « δελφίνους» της για την προεδρία , το δήμαρχο Τρικάλων , κ. Παπαστεργίου και των Αμπελοκήπων Μενεμένης , κ. Κυρίζογλου , οι οποίοι αρχικά είχαν ανακοινώσει διαφορετικά ψηφοδέλτια , διασφάλισε εξ΄αρχής την άνετη επικράτηση της .
Επίσης η ίδια η συμφωνία της ηγεσίας της ΝΔ με τους δυο «δελφίνους» , ποιος θα επιλεγεί για πρόεδρος , ενισχύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια της . Αφού , η συμφωνία προβλέπει ότι πρόεδρος θα προταθεί όποιος εκ των δυο συγκεντρώσει στο ενιαίο πλέον ψηφοδέλτιο της, τις περισσότερες ψήφους. Κίνητρο , όχι μόνο να « τρέξουν» διασφαλίζοντας την πλήρη περιχαράκωση των « γαλάζιων» αυτοδιοικητικών αλλά και να προσεγγίσουν και πετύχουν την στήριξη αυτοδιοικητικών παραγόντων , που είναι κομματικά « άστεγοι».
Στον αντίποδα του « περιπάτου» της ΝΔ , είναι οι δυνάμεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Δεύτερη δύναμη και με στόχο να εκλέξει τουλάχιστον οκτώ μέλη στο νέο 31μελές ΔΣ της ΚΕΔΕ, είναι βέβαιον ότι θα αναδειχθεί και πάλι η παράταξη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Στο απερχόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ είχε οκτώ .
Επίσημα επικεφαλής της παράταξης πανελλαδικά , είχε εκλεγεί αρχικά μέσα στο κατακαλόκαιρο , ο επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας , Παύλος Γερουλάνος.
Παραιτήθηκε όμως , εξαιτίας της αδυναμίας και ολιγωρίας που επέδειξε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε , προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ. Αλλά και λόγω της ισχνής αποδοχής που είχε απ΄αυτές . Χαρακτηριστικές είναι οι αποτυχημένες μαζώξεις που επιχείρησε προς το τέλος και σ΄αυτές ήταν κυριολεκτικά «τρεις και ο κούκος».
Μπροστά στο ορατό πλέον κίνδυνο της συντριβής και ενόψει των κρίσιμων εκλογών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής , της μεγαλύτερης της χώρας , όπου απετράπη ο αφανισμός της , την τελευταία στιγμή , με την ενεργοποίηση σημαντικών αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ , ο κ. Γερουλάνος και με πρόφαση τις εσωκομματικές εξελίξεις ,παραιτήθηκε .
Έκτοτε το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να επικρατήσει σε δυο τελικά Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων( ΠΕΔ) και συγκεκριμένα της Κρήτης και της Δυτ. Ελλάδας. Ενώ παράλληλα σημαντικό ποσοστό έλαβε και στις ΠΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Οι ΝΔ επικράτησε στις 11 ΠΕΔ, με κορυφαία εκείνη της Αττικής , όπου και εκεί σχηματίστηκε για πρώτη φορά μετά από πολλές τετραετίες μονοπαραταξιακό προεδρείο.
Στις εκλογές της ΚΕΔΕ , επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει επίσημα . Είναι βέβαιον όμως ότι την επόμενη ημέρα ηγετικό ρόλο θα έχει ο δήμαρχος Νεάπολης-Σικυών , Σίμος Δανιηλίδης . Από τους ελάχιστους δημάρχους πανελλαδικά που γνωρίζουν τόσο καλά τα αυτοδιοικητικά θέματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται μ’ ένα « μετωπικό» σχήμα του οποίου ηγείται ο δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης , ο οποίος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχε υποστηριχθεί από κοινού με το ΚΙΝΑΛ.
Με την επιλογή Καλογιάννη , ο ΣΥΡΙΖΑ , επιχείρησε να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ σε συνεργασία μαζί του . Ωστόσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κατηγορηματικά απέρριψε τη σχετική πρόταση και το ενδιαφέρον τώρα είναι τι ποσοστό θα καταγράψει ο σχηματισμός αυτός .
Στις προηγούμενες εκλογές , το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ , με περισσότερους δημάρχους δικούς του, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στο ναδίρ της δύναμης τους και εκείνος να καλπάζει προς την εξουσία, η παράταξη του , είχε έρθει τέταρτη , εκλέγοντας τρεις Δημοτικούς Συμβούλους. Εκ των οποίων οι δυο στη συνέχεια αποχώρησαν και ακολούθησαν τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη.
Τέταρτη , δύναμη , θα καταγραφεί το ΚΚΕ , στόχος του οποίου είναι να εκλέξει τουλάχιστον μια έδρα στο νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ . Στο προηγούμενο , δεν το είχε καταφέρει αυτό.

Εκλογές ΚΕΔΕ

Οι εργασίες της ΙΣΤ΄ Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με μοναδικό θέμα την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης καθώς και του νέου Εποπτικού Συμβουλίου για τη νέα δημοτική περίοδο 2019 – 2023 , θα ξεκινήσουν το πρωί , με χαιρετισμούς του απερχόμενου προέδρου της και νυν περιφερειάρχη Αττικής , Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Αθηναίων , Κώστα Μπακογιάννη .Θα ακολουθήσει ομιλία του υπουργού Εσωτερικών , Τάκη Θεοδωρικάκου , ο οποίος αναμένεται να προβεί και σ΄εξαγγελίες γιαν θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.
Στη συνέλευση θα συμμετάσχουν 528 σύνεδροι: Και οι 332 δήμαρχοι της χώρας , 178 δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων καθώς και τα 18 μέλη του απερχόμενου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που έχουν επανεκλεγεί .
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτελείται από 31 μέλη, εκ των οποίων 20 είναι δήμαρχοι. Μεταξύ αυτών και ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων χωρίς εκλογή . Επίσης 11 δημοτικοί σύμβουλοι. Το Εποπτικό Συμβούλιο, αποτελείται από επτά μέλη.