Στο πλευρό του Αγ. Δημητρίου όλοι οι Δήμοι της Αττικής για τον « Ασύρματο»

asyrmatos - androutsou -sarantis  Ομόφωνα και ομόθυμα τάσσονται οι Δήμοι της Αττικής  στο πλυερό του αγώνα του Δήμου του Αγ. Δημητρίου για τον « Ασύρματο» και την πρόκληση σε βάρος του ,α πό το ΤΑΙΠΕΔ.
Το συνέδριο της Π.Ε.Δ.Α. υιοθέτησε ομόφωνα το σχετικό υπόμνημα- στήριξης που είχε καταθέσει η Δήμαρχος , Μαρία Ανδρούτσου.
Η Δημοτική Αρχή , τόνισε στην παρέμβασή της , η Δήμαρχος , δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απαιτήσεις της ΕΤΑΔ, και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει τον όρο της εταιρείας για προτεινόμενο οικονομικό αντάλλαγμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του χώρου του Ασυρμάτου.
Πρόθεσή της , θέτοντας το ζήτημα στο συνέδριο της ΠΕΔΑ,  δεν ήτανβ , τόνισε ,  «απλώς να καταγράψουμε μια ακόμη φωνή υποστήριξης στο δίκαιο αίτημα του λαού της πόλης μας προς την κεντρική πολιτεία.Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε και να εκφράσουμε την κάθετη διαφωνία μας σε πολιτικές που δεν μπορούν να διακρίνουν το τεράστιο όφελος για την κοινωνία και τους πολίτες, που θα έχει η δημιουργία ελεύθερων, ανοιχτών χώρων πρασίνου και αναψυχής μέσα στο ιστό της πόλης, αλλά θέτει όλες αυτές τις παρεμβάσεις στη λογική της εμπορευματοποίησης, κάτω από το σύνδρομο ίσως της αναζήτησης εσόδων με όποιο τρόπο και από κάθε πηγή».
Και υπογράμμισε ότι « η παραχώρηση της χρήσης του χώρου του Ασυρμάτου δεν μπορεί να τεθεί σε αυτή τη λογική».
Κάλεσε επίσης την ΕΤΑΔ να αποσύρει τις απαιτήσεις της και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της παραχώρησης, καταγράφοντας ως ανταποδοτικό όφελος το γεγονός ότι ο λαός της πόλης της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, λόγω της υπερτοπικής διάστασης του χώρου, θα έχει στη διάθεσή του για αναψυχή ένα χώρο που έχει στερηθεί για πολλά χρόνια (κοινωνική υγεία), ένα χώρο που, μετά τη σχετική βιοκλιματική ανάπλαση που σχεδιάζουμε, θα συμβάλει στη βελτίωση του μικροκλίματος (περιβαλλοντική υγεία), ένα χώρο που θα τονώσει την τοπική αγορά από τις χρήσεις που θα αναπτυχθούν γύρω του (οικονομική υγεία).
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «οι ανάγκες του Δήμου Αγ. Δημητρίου σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση που υπήρξε μια ταχεία ανοικοδόμηση στην περιοχή, με ένα ανεπαρκές σχέδιο πόλης, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και το χώρο του Ασυρμάτου ως μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.Έτσι, η διεκδίκηση του χώρου αυτού, συνολικής έκτασης 78 στρεμμάτων, που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου και αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας, εδώ και τρεις δεκαετίες αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής όλων των Δημοτικών Αρχών του Αγ. Δημητρίου».
Οι πρώτες διεκδικήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη, μέσω της ΚΕΔ, σε δύο φάσεις.
Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη με αποτέλεσμα την απόδοση 22,5 περίπου στρεμμάτων, επίσης σε δύο φάσεις. Παράλληλα, άρχισαν να διαμορφώνονται και διάφορες χρήσεις στον αποδοθέντα χώρο, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τους δημότες.
Με την υπ’ αρ. Φ.550/ΑΔ.687992 – Σ. 805/3-5-2011 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, παραχωρήθηκε στο Δήμο το τελευταίο τμήμα του Ασυρμάτου, έκτασης 32 στρεμμάτων, για τη «δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής».
Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την ένταξη του χώρου σε ένα συνολικό και όχι αποσπασματικό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σχεδιασμό ανάπλασης, μέσα από μια στρατηγική που θα διαμορφωθεί από κοινού από τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος θα είναι και ο κατ’ εξοχήν αποδέκτης του οφέλους που θα προκύψει από την ανάπλαση ενός τόσο σημαντικού χώρου για το Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
« Όμως, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, μέσω της οποίας πρέπει να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά της παραχώρησης της χρήσης του χώρου στο Δήμο μας, έχει διαφορετική άποψη.
Έτσι, για την ολοκλήρωση της πράξης, ζητάει, μεταξύ άλλων, οικονομικό αντάλλαγμα που να ανταποκρίνεται στην αξία του ακινήτου, αλλά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και συντήρησης του έργου, που στην ουσία σημαίνει ανάπτυξη χρήσεων εισπρακτικού χαρακτήρα, κάτι που αντίκειται στην εκπεφρασμένη θέληση τόσο Δημοτικής Αρχής όσο και των συνδημοτών μας, όπως καταγράφηκε στις δύο συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες» καταγγέλλει και προσθέτει: « Με λίγα λόγια, η ΕΤΑΔ παραβλέπει τους όρους της παραχώρησης που έθετε η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και το διαρκές αίτημα του λαού του Αγ. Δημητρίου για μετατροπή του χώρου σε χώρο πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, με παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα και αντιμετωπίζει το Δήμο ως ιδιώτη και την όλη πράξη ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα.Παράλληλα, με την απαίτηση οικονομικού ανταλλάγματος, επιβάλει ένα ακόμη κατ’ ουσίαν «χαράτσι» στις πλάτες του ήδη γονατισμένου, από τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές, λαού του Δήμου ».