180 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα -Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση

Πόρους ύψους 180 εκατ. ευρώ διαθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εκατ. στην Αττική , ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών . Τάκης Θεοδωρικάκος σε ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την Πολιτική Προστασία.
Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε, επίσης, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέχρι τα τέλη του έτους θα ανακοινώσει νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση.
Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών, υπενθύμισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση το καλοκαίρι νομοθέτησε « όσα χρειάζονταν για να ενισχυθούν τα μέτρα κυβερνησιμότητας των Δήμων, για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προβλήματα που προέκυπταν από την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος με τον οποίο έγιναν οι προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ένα μέτρο το οποίο βλέπω ότι έχει ‘‘αγκαλιαστεί’’ πάρα πολύ θετικά στη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, καθώς συνειδητοποίησαν –αν θέλετε συνειδητοποιήσαμε-, ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά για να μπορέσουν να διοικηθούν οι Δήμοι και να ξεκινήσει η δουλειά μας», είπε .
Ακόμη επανέλαβε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα στους δημάρχους, δίπλα στους περιφερειάρχες, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση με όλες μας τις δυνάμεις.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική δουλειά προετοιμασίας του συνολικού θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θέλουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να ξεκαθαριστούν και στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες και στους δημοτικούς συμβούλους και κυρίως στους πολίτες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Δήμων, ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Διοίκησης.
Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην πολυδαίδαλη γραφειοκρατία και στην ατελείωτη τροπολογία, η οποία κουράζει, ταλαιπωρεί και δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται έπρεπε να λύσει».
Παράλληλα , ανέφερε ότι « είμαστε σε στενή συνεργασία και με την ΕΝΠΕ και με την ΚΕΔΕ προκειμένου, μέσα από τροπολογίες, να αντιμετωπίσουμε μια σειρά κατεπείγοντα ζητήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα οποία δεν θέλουμε να τα αφήσουμε να συνεχίσουν να δημιουργούν αρνητικές καταστάσεις.
Άρα η καθημερινότητά μας είναι η συνεργασία με τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Πολλοί από εσάς έχετε έρθει στο γραφείο μου για να κουβεντιάσουμε συγκεκριμένα θέματα και προβλήματα των Δήμων, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πόρτα του γραφείου μου, του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι ανοιχτή σε όλα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις αυτό τον χώρο», είπε.
Ενίσχυση
Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε ότι με το νέο νόμο « θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και προφανώς και με καινούργια χρηματοοικονομικά εργαλεία και με καινούργιους πόρους, όσο το επιτρέπει αυτό φυσικά η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσουμε περαιτέρω την Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε.
Πολιτική Προστασία
Σε ό,τι αφορά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας είπε ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και δίνει τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα, να μπορεί να έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες για να αντιμετωπίσει μαζί με όλους εμάς, μια σειρά θέματα και προβλήματα.
Κάλεσε δε όλους τους συναρμόδιους φορείς ενόψειο του χειμώνα να πράξουν « ό,τι χρειάζεται για να μη ξαναβρεθούμε σε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους για τους πολίτες, αλλά και τις περιουσίες τους.
Αυτονόητα πράγματα όπως είναι το καθάρισμα των φρεατίων, των δρόμων, το να μπουν σε τάξη μια σειρά πράγματα, πρέπει να τα φροντίσουμε και να τα προλάβουμε από τώρα προκειμένου να αποδείξουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει να κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της ακόμα και όταν έχει μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες. Και οτιδήποτε χρειάζεται για να γίνουν αυτά, ξέρετε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα σας.
Αντιπλημμυρικά
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε διατίθεται από τους πόρους του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα για αντιπλημμυρικά έργα. Στο πλαίσιο αυτό είναι και περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ για έργα που διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από την Περιφέρεια αλλά και από Δήμους», πρόσθεσε.
Ο υπουεγός Εσωτερικών ζήτησε « όλα αυτά να διεξαχθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να έχουν αποτελέσματα. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι τα περισσότερα από αυτά θα ολοκληρωθούν σε ένα έως τρία χρόνια. Επομένως θα πρέπει να φροντίσουμε στο μεταξύ διάστημα, να πάρουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλους τους ενδιάμεσους και πιθανούς κινδύνους».
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Τέλος, ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ήδη σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Όπως είπε « μέχρι τα τέλη του χρόνου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, με καινούργιες κατευθύνσεις και δυνατότητες και καινούργια χρηματοδότηση, που πιστεύω θα είναι ενισχυμένη, προκειμένου η τετραετία που μόλις ξεκίνησε για όλους μας να είναι μια τετραετία που η Αυτοδιοίκηση θα μείνει στους πολίτες για την αναπτυξιακή δυναμική της, τα έργα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής που οφείλουμε να τους προσφέρουμε».