3 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές αλλάζουν ξανά το νόμο

Ο Αλέξανδρος Χαρίτσης υπουργός Εσωτερικών κάνει την ομιλία του κατά την έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018. Με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα Ψηλά με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά» πραγματοποιείται το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα. Στο επίκεντρο του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου θα βρεθούν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η αποκέντρωση, η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, κ.α.

Σ΄εκκρεμότητα εξακολουθούν να είναι τρεις μόλις μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές , σημαντικότατες αλλαγές που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση στο νόμο « Κλεισθένη» , που ψήφισε …το καλοκαίρι.
Μεταξύ άλλων οι αλλαγές αυτές αφορούν τα Κοινοτικά Συμβούλια και Δημοτικά Διαμερίσματα και τον τρόπο εκλογής των προέδρων τους , ακόμη και πόσος τελικά θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων
Οι επικείμενες (;) τροποποιήσεις των διατάξεων του «Κλεισθένη» νρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Μεταξύ των θεμάτων που είναι σε εκκρεμότητα το ζήτημα που αφορά στην αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στους εκλογικούς συνδυασμούς από το 30% στο 50%. Μέχρι τώρα ο νόμος προβλέπει ότι ο αριθμός των υποψηφίων στους συνδυασμούς μπορεί να ανέρχεται στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου προσαυξημένο κατά 30% και όχι στο 50% που έχει ζητηθεί.
Αίτημα τροποποίησης έχει κατατεθεί και για το θέμα της εκλογής Προέδρων των Κοινοτήτων. Μεταξύ άλλων έχει προταθεί να καταργηθεί η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ορίζεται επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων.