52 χωματερές (!) στο όρος Αιγάλεω και όλοι οι υπεύθυνοι … «Πόντιοι Πιλάτοι»


Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη για τη δραματική και σίγουρα μοναδική σ΄όλη την Ευρώπη , κατάσταση που επικρατεί στο Όρος Αιγάλεω.
Σύμφωνα με τον διαδημοτικό φορέα ΠΕΣΥΔΑΠ , στον οποίο έχει ανατεθεί η πυρασφάλεια κά του Όρους Αιγάλεω , υπάρχουν στο βουνό , όχι μια ή δέκα αλλά …50 χωματερές .
Όλοι – ΠΕΣΥΔΑΠ , δήμοι , δασικές υπηρεσίες , αστυνομία , Περιφέρεια , υπουργεία και Δικαιοσύνη – αναλίσκονται σε « διαπιστώσεις» και στην πράξη , ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι , «νίπτουν τα χείρας τους» , πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο,
Προ ημερών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των δημάρχων και εκπροσώπων των δήμων που είναι μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής , όπου ναι μεν έγινε η παραπάνω συγκλονιστική αποκάλυψη , αλλά πέραν τούτου …ουδέν !
Το μόνο , σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν , ήταν ότι « διατύπωσαν»… την «αποφασιστικότητα» τους να … «υπερασπίσουν» το όρος Αιγάλεω «και να στηρίξουν με όλα τα μέσα τον ΠΕΣΥΔΑΠ στη κατεύθυνση αυτή».
Επίσης , σύμφωνα με την ανακοίνωση , « όλοι αναγνώρισαν της σημασία του όρους Αιγάλεω για το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου ως το τελευταίο και μοναδικό φυσικό απόθεμα της υποβαθμισμένης Δυτικής Περιοχής εν όψη της επερχόμενης κλιματικής κρίσης». Άντε ;
Σ’ ότι αφορά την « ταμπακιέρα» , η ανακοίνωση , αναφέρει τα εξής :
«Τους συμμετέχοντες απασχόλησε η εγκατάλειψη που βιώνει το Όρος Αιγάλεω με ορατό τον κίνδυνο οριστικής περιβαλλοντικής του καταστροφής.
Ως σημαντικότερα ζητήματα που χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης ιεραρχήθηκαν, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας, η διακοπή της αυθαίρετης δόμησης, η αποκατάσταση των 52 χωματερών του βουνού που αποτελούν δυνητικές εστίες φωτιάς, η αποκατάσταση των διαβρώσεων του δασικού οδικού δικτύου και η απομάκρυνση ογκωδών αποβλήτων από αυτό, η επισκευή των λεηλατημένων υποδομών πυροπροστασίας η κοπή της χαμηλής βλάστησης από το δασικό δίκτυο.
Αναλυτικά συζητήθηκε ότι το όρος Αιγάλεω είναι το μοναδικό από τα βουνά του Λεκανοπεδίου που στον πυρήνα του υπάρχουν δυο αυθαίρετοι οικισμοί συγκεκριμένης ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.
Οι οικισμοί βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας και εκτός από τη συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούν, δημιουργούν άμεσους κινδύνους δασικής φωτιάς λόγω της επαφής τους με δάσος».
Και για την επίλυση αυτών των προβλημάτων , σε τι κατέληξαν ; Στο εξής : «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω απαιτεί την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΠΕΣΥΔΑΠ και των δύο εμπλεκόμενων Δήμων από τους ΚΑΠ πυροπροστασίας του υπουργείου Εσωτερικών».
Αλήθεια αν χρηματοδοτηθεί και με άλλες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο ΠΕΣΥΔΑΠ , πως θα αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση; Θα κατεδαφίζει ο ίδιος ή θα συλλαμβάνει; Με ποια αρμοδιότητα ; Ή θα …ειδοποιεί τους αρμοδίους ; Και τώρα μπορεί να το κάνει αυτό . Το κάνει;
Τι θα πράξει για τους δυο επικίνδυνους για την ασφάλεια του Όρους « οικισμούς»; Εδλω στην ανακοίνωση τους, δεν τολμούν καν να ονοματίσουν , ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες για το τι πρόκειται: Για οικισμούς ΡΟΜΑ ! Θα πάρει και « μέτρα» ο ΠΕΣΥΔΑΠ, Και αν μπορούν γιατί δεν το πράττουν τώρα ΠΕΣΥΔΑΠ και δήμοι ; Γιατί πχ ο δήμος Κορυδαλλού , ουδέποτε έχει διεξάγει σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Μην αναφερθούμε και στο πρόβλημα της « αντιμετώπισης της παραβατικότητας» και πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή με την οικονομική ενίσχυση του ΠΕΣΥΔΑΠ και τους συμβασιούχους διμηνίτες που προσλαμβάνει σε κάθε αντιπυρική περίοδο . Και οι οποίοι φυσικά καμία τέτοια εκπαίδευση δεν έχουν .
Όλα τα προαναφερόμενα για να αντιμετωπιστούν δεν έχουν σε καμία περίπτωση να κάνουν με τον ΠΕΣΥΔΑΠ και κατά πόσο είναι η χρηματοδότηση του . Εμπλέκονται οι Δήμοι ( πολεοδομίες , δημοτικές αστυνομίες κ.α ) και φυσικά η δασική υπηρεσία , η αστυνομία , η Περιφέρεια Αττικής , η πυροσβεστική και η Δικαιοσύνη, Αλλά πάνω απ΄ όλα η εκάστοτε κυβέρνηση και ποια είναι η πραγματική της βούληση .
Πριν από 20 χρόνια , όταν υπήρξε τέτοια βούληση , για δυο άλλα βουνά της Αττικής , την Πεντέλη και τον Υμηττό , ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν …δια παντός !
Στην σύσκεψη, που συντόνισε ο Δ. Τσατσαμπάς, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου και στην οποία τηρήθηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για τον COVID-19, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Λεωτσάκος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Νικος Σταθόπουλος, όλοι οι δήμαρχοι των Δήμων που εφάπτονται στο όρος Αιγάλεω (ο δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, η αντιδήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Μαρία Αραβαντινού ως εκπρόσωπος του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο αντιδήμαρχος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Στράτος Δασκαλάκης ως εκπρόσωπος του Χρήστου Βρεττάκου, η αντιδήμαρχος Περάματος Τριανταφυλλιά – Γκλεζάκου ως εκπρόσωπος του Γιάννη Λαγουδάκη ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Νίκος Βρεττάκος. Την ολόπλευρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στην προσπάθεια του ΠΕΣΥΔΑΠ και των 7 Δήμων – μελών του διατύπωσε με χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου Παρευρέθηκαν αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη των δήμων της περιοχής, εκπρόσωποι των πυροσβεστικών δασικών και αστυνομικών αρχών, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν προσέλευση εθελοντών από τους οποίους η διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησε να παραμείνουν εκτός της αίθουσας συσκέψεων λόγω κορωνοϊού.
Γουρδομιχάλης
Στη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ τόνισε ιδιαίτερα την προσφορά των εθελοντών και των εργαζομένων που πλαισιώνουν την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας (ΟΠΠ) του Συνδέσμου. Όπως είπε, χειμώνα – καλοκαίρι τα μέλη της ΟΠΠ δραστηριοποιούνται για τη πυροπροστασία του βουνού, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την φροντίδα των αδέσποτων ζώων και την περιβαλλοντική ενημέρωση των πολιτών.
Ζήτησε την επιπλέον στήριξη του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου προς τον ΠΕΣΥΔΑΠ και τους άμεσα εμπλεκόμενους δήμους για το θέμα των διαχείρισης των οικισμών μέσα στις δασικές περιοχές.
Ενημέρωσε ότι ο Σύνδεσμος ήδη προχωρά σε ενέργειες πυροπροστασίας (εργασίες αποψίλωσης και απομάκρυνσης στερεών αποβλήτων, αποκατάσταση οδικού δασικού δικτύου, ενεργοποίηση περιπόλων με οχήματα 4Χ4).